«Απειλή για φλαμίγκο» τα σκάγια προειδοποιούν ακτιβιστές - Απάντηση Θήρας

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στην Κύπρο προτρέπουν τις αρχές να επεκτείνουν την απαγόρευση κυνηγιού στην αλυκή εν μέσω ανησυχιών ότι τα μεταναστευτικά φλαμίνγκο θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπιούν θανατηφόρες ποσότητες σφαιριδίων των κυνηγετικών όπλων (σκάγια).  
             

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, o Martin Hellicar, διευθυντής της Birdlife Κύπρου,

δήλωσε ότι τα φλαμίνγκο κινδυνεύουν να καταπιούν τα μικροσκοπικά σφαιρίδια που βρίσκονται στις αλυκές καθώς τρέφονται. Όπως και άλλα πουλιά, τα φλαμίνγκο καταπίνουν  μικρά βότσαλα για να τα βοηθήσουν στην πέψη, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των βότσαλων και των μολύβδου.

«Πέρυσι, είχαμε δεκάδες απώλειες φλαμίνγκο», δήλωσε ο Hellicar.

Όπως σημειώνεται και στο Ρεπορτάζ, η Κύπρος είναι μια βασική στάση στην πορεία της μετανάστευσης για πολλούς τύπους πτηνών που πετούν από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Αλυκή της Λάρνακας, ένα δίκτυο υγροτόπων τεσσάρων λιμνών, υποδέχεται συνήθως 15.000 φλαμίνγκο από ψυχρότερα κλίματα μέχρι τις νότιες ακτές του νησιού  στην ανατολική Μεσόγειο. Παραμένουν τον χειμώνα και φεύγουν τον Μάρτιο. Άλλα υδρόβια πτηνά που επισκέπτονται τη λίμνη περιλαμβάνουν πάπιες, παρυδάτια  πουλιά και γλάρους.

Το κυνήγι απαγορεύεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της αλμυρής λίμνης, αλλά  επιτρέπεται στους κυνηγούς να πυροβολούν πάπιες στη νότια άκρη της Αλυκής.

Η «Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας» της κυβέρνησης αναφέρει ότι τους δύο πρώτους μήνες του περασμένου έτους, 96 φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά στην Αλυκή της Λάρνακας ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από μόλυβδο. Ο αξιωματούχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κύπρου Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει κάνει αυτοψίες σε φλαμίνγκο, δήλωσε ότι ο μόλυβδος από τα σφαιρίδια δηλητηρίασε τα πουλιά.

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων οφείλεται κυρίως σε έντονη χειμερινή βροχή πριν από δύο χρόνια που προκάλεσε το ίζημα της λίμνης και αποσπάστηκε ο μόλυβδος.

Μια αθλητική σχολή σκοποβολής κοντά στη βόρεια άκρη της λίμνης έκλεισε πριν από σχεδόν 18 χρόνια και οι αρχές οργάνωσαν καθαρισμό σφαιριδίων μολύβδου στη λίμνη.

Αλλά σύμφωνα με το Associated Press, o  Hellicar δήλωσε πως ο καθαρισμός ήταν προφανώς ελλιπής. Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη για να εντοπιστεί πού παραμένουν σημαντικές ποσότητες σφαιριδίων μολύβδου, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι «πολύ υψηλά» επίπεδα μολύβδου στο νότιο άκρο του υγρότοπου και η συνέχιση στο κυνήγι πάπιας θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα, δήλωσε ο Hellicar.

Διαβάστε επίσης: Φρικτό θέαμα-Νεκρά φλαμίγκο στην Αλυκή της Λάρνακας(ΦΩΤΟΣ)

«Το πρόβλημα είναι έντονο», είπε. «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός για τα φλαμίνγκο και άλλα πουλιά που χρησιμοποιούν την περιοχή.»

Ο αξιωματούχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού Αλέξανδρος Λοϊζίδης διαφωνεί, λέγοντας ότι το κυνήγι σε μια βόρεια απόσταση 200 μέτρων δεν είναι πρόβλημα λόγω του περιορισμένου αριθμού κυνηγών. Είπε ότι δεν γνωρίζει τους θανάτους από φλαμίνγκο στην περιοχή σημειώνοντας πως η απορροή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τα κοντινά αγροκτήματα δημιουργούν  προβλημάτων ρύπανσης που βλάπτουν την άγρια ​​φύση.

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα του κυνηγιού είναι πολύ μικρό στο συγκεκριμένο μέρος της λίμνης», δήλωσε ο Λοϊζίδης. «Θα ήταν κρίμα για τους κυνηγούς να χάσουν τη μόνη περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι κοντά σε υγρότοπους».

Η απαγόρευση της χρήσης σφαιριδίων μολύβδου κοντά σε υγρότοπους έχει τεθεί σε ισχύ στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια. Μια παρόμοια, πανευρωπαϊκή απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, αλλά οι οικολόγοι πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αρκετά.

Ο Παντελής Χατζηγέρος, επικεφαλής της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, δήλωσε ότι είναι λιγότερο σημαντικό να απαγορευτεί το κυνήγι στην περιοχή από το να πείσει τους κυνηγούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φυσίγγια  με σφαιρίδια μολύβδου.

«Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους ότι απαγορεύεται η χρήση σφαιριδίων μολύβδου κοντά σε υγρότοπους και ότι επιτρέπονται μόνο χαλύβδινα σφαιρίδια», δήλωσε ο Χατζηγέρος στο The Associated Press.

(Φωτογραφίες Πέτρος Καρατζάς - Associated Press)

Keywords
Τυχαία Θέματα