Φρούριο η Αθήνα για το Συλλαλητήριο - Προκαλούν τα Σκόπια

Επί ποδός βρίσκονται τα Σώματα Ασφαλείας στην Αθήνα εν όψει του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Σύνταγμα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι διοργανωτές στέλνουν το μήνυμα ότι το συλλαλητήριο θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, μακριά από κομματικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης

και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας.

Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι μαζική, με ορισμένους να εκτιμούν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει όσων διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης είπε σήμερα το πρωί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ναύλωση λεωφορείων και πως την Κυριακή αναμένεται μεγάλη μετακίνηση.

Σύμφωνα με ελλαδικά ΜΜΕ, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μιχάλης Πιατσίκας, με αφορμή και τις απειλές που διατυπώθηκαν από μεμονωμένες ομάδες του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού-αναρχικού χώρου, ξεκαθάρισε ότι έχει μιλήσει με τις ελληνικές αρχές και ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών.

Υπενθυμίζεται ότι μέλος του Ρουβίκωνα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του, προειδοποιεί ότι την ερχόμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, «μπορεί να χυθεί αίμα». Συγκεκριμένα, η ανάρτηση ήταν η ακόλουθη:

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, το μέλος του Ρουβίκωνα επανήλθε με την εξής ανάρτηση:

H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητώντας τη διενέργεια ερευνάς σχετικά με την ανάρτηση.

Κοτζιάς και προσχέδιο συμφωνίας

Όσον αφορά στο προσχέδιο Συμφώνου που αναμένεται να καταθέσει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως δεν θα είναι ούτε μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός. «Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε", είπε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, το προσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. «Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή, πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Εν τω μεταξύ, σε μια εξέλιξη η οποία δεν διαφαίνεται αν έχει άμεση σύνδεση με το θέμα της Μακεδονίας, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι κάποιοι έστειλαν, χθες, ανώνυμη επιστολή στον Νίκο Κοτζιά, στην οποία έγραφαν ότι «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα».

Τα ονόματα που παίζουν

Στο διαπραγματευτικό μέτωπο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί εκ μέρους του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δυο ονόματα, το Republika NovaMakedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι μια λύση είναι πιθανή και είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη διατήρηση και, ακόμα, την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας». Ωστόσο, στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα, δεν άκουσε «τίποτα που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας».

Οι προκλήσεις των Σκοπιανών

Οι Σκοπιανοί, από την πλευρά τους, όχι μόνο συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση, αλλά προκαλούν μέσω των δηλώσεών τους. «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε "Μακεδόνες" και να μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος, που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να "αγγίξουμε" την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Η αντίδραση της ΝΔ

Σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το συλλαλητήριο, χωρίς, ωστόσο, η ίδια να έχει ξεκάθαρη θέση για την ονομασία των Σκοπίων. Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη ακόμη και απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ενωμένοι για την Πατρίδα μας», προσθέτοντας πως «μόνον έτσι εξηγείται η άρνησή της να αποδοκιμάσει τους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες, που εκτοξεύουν απειλές, διαφωνώντας με το συλλαλητήριο της Αθήνας». Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει: «Aς της υπενθυμίσουμε, λοιπόν, το αυτονόητο: Μαζικές εκδηλώσεις πολιτών κανείς δεν μπορεί να τις διαβάλει, όσο και να το επιθυμεί, και η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ό,τι επιθυμούν, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα