Απειλές Ρουβίκωνα για συλλαλητήριο: «Μπορεί να χυθεί αίμα»

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων, μετά και τις χθεσινές επιθετικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τις απειλές του Ρουβίκωνα ότι κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Σύνταγμα στην Αθήνα «μπορεί να χυθεί αίμα», οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

«Αν

θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε κατηγορηματικά ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων.

Απειλητική επιστολή προς Κοτζιά: "Έχουμε 3 σφαίρες για σένα"

Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει, υπέδειξε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία, όπως είπε, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους πολίτες της χώρας μας. Θέλουμε να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση και για τις δύο χώρες. Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μου το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών, υποστήριξε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Δεν βοηθούν τέτοιες δηλώσεις, σχολίασε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων, την εκτίμηση ότι θα διευθετηθεί έως τον Ιούνιο το ζήτημα για την ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Reuters ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Εντός του Φεβρουαρίου, είπε, θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του Συμφώνου, που θα καταθέσει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση.
Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε, είπε, ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει, υπέδειξε, να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα.
Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε.

Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιο όνομα έχει απομείνει;, είπε ο κ. Κοτζιάς. Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις διμερείς μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς», δήλωσε.

Πρέπει, υπέδειξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, να σεβαστούμε την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σ’ αυτή.

Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, εξέφρασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, που είχε χθες επαφές με την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε, πλέον, ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις, που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα