Φωτίου: Η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης

Η Τουρκία θα πρέπει δίχως άλλο να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης και το διεθνές δίκαιο θα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην Αθήνα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι και ισχυροί απέναντι στον παροξυσμό της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με την έξαρση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις απειλές και τους εκβιασμούς

της σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματά μας στις θαλάσσιες μας περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου, δικαιώματα που είναι βασισμένα στο διεθνές δίκαιο και αδιαπραγμάτευτα".

Οπως είπε, το θέμα της Έκθεσης Μνήμης και Τιμής για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής με θέμα «Από το Δεν Λησμονώ» στο «Δεν Ξεχνώ»: Μικρασιατική Καταστροφή- Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού-Εισβολή και Κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο- Τρεις Τραγωδίες-Μια Τριλογία», αποτυπώνει στο απόλυτο τη θλιβερή κατάσταση πραγμάτων που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει το έθνος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μια περίοδο της οποίας, ανέφερε, η σημερινή τουρκική ηγεσία επισείει τη φρικαλέα μνήμη της με τις γενοκτονίες, τις βίαιες αρπαγές και την απάνθρωπη μεταχείριση ανθρωπίνων ζωών, προκειμένου με τον αναθεωρητισμό και τη νεοοθωμανική προσέγγιση και τακτική της να διευρύνει τις βλέψεις και τις απειλές σε βάρος του ελληνισμού επιβουλευόμενη το Αιγαίο και επιδιώκοντας την πλήρη αποσταθεροποίηση.

Ανέφερε ακόμη ότι το τουρκικό αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο με το οποίο επιδιώκεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θαλάσσια της περιοχή, καθώς και οι άλλες ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία, όπως βέβαια και στην Κύπρο μας, καταδεικνύουν, ακριβώς, πως τα ίδια ένστικτα απάνθρωπης βίας και συστηματικής επιθετικότητας και τρομοκρατίας που κληρονόμησε από τότε το τουρκικό κράτος, επιβιώνουν δυστυχώς και σήμερα με όλη τη θρασύτητα που χαρακτηρίζει την τουρκική ηγεσία και όλο τον κρατικό μηχανισμό της Άγκυρας.

"Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης αποτίουμε φόρο τιμής στα αθώα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Φέρνουμε στο νου όλους εκείνους τους ανθρώπους που έφυγαν κατατρομοκρατημένοι, με φρίκη στα μάτια και ανεπούλωτα τραύματα στην ψυχή, αφήνοντας πίσω το σπίτι, το βιος τους όλο, και τον τόπο τους", είπε.

Υπενθύμισε ότι το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος» και ότι το 2002, η Κυπριακή Πολιτεία με Νόμο καθιέρωσε τη 14η Σεπτεμβρίου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Φέτος, ανέφερε, εκατό χρόνια μετά, ανακηρύχθηκε επίσημα και στην Κύπρο το 2022 έτος μνήμης για την Καταστροφή του 1922, αλλά και αποτίμησης της προσφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κύπρος που, όπως κι άλλοι τόποι Ελλήνων παντού, υποδέχτηκε και έδωσε μια δεύτερη πατρίδα σε Μικρασιάτες πρόσφυγες, συνενώθηκε με τον υπόλοιπο Ελληνισμό σε μια προσπάθεια μνήμης, ιστορικής συνείδησης και αναστοχασμού.

"Στενοί και μακροί ήταν οι δεσμοί της Κύπρου με την Ελληνική Μικρά Ασία. Εμπορικοί και πνευματικοί, μορφωτικοί. Στην ελληνική εκστρατεία μετείχαν και αρκετοί Κύπριοι, ενώ πρωτοφανής χαρακτηρίζεται στα έντυπα της εποχής η κινητοποίηση των Κυπρίων για υποδοχή των 2.400 περίπου Ελλήνων της Μικράς Ασίας, περιλαμβανομένων και των πιέσεων προς την αποικιοκρατική κυβέρνηση για την κατάργηση των περιορισμών που έθετε" είπε.

Ανέφερε ότι με την ίδια βαρβαρότητα και αγριότητα οι Τούρκοι στράφηκαν και εναντίον της Κύπρου το 1974 σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Γι’ αυτό και ο ελληνισμός στο σύνολό του, τόνισε, πρέπει να είναι, και είναι, συνεχώς σε εγρήγορση, έχοντας πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας, αλλά και ακέραια ιστορική συνείδηση.

"Οφείλουμε όλοι μαζί να σταθούμε ενωμένοι και ισχυροί απέναντι στον παροξυσμό της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με την έξαρση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις απειλές και τους εκβιασμούς της σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματά μας στις θαλάσσιες μας περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου, δικαιώματα που είναι βασισμένα στο διεθνές δίκαιο και αδιαπραγμάτευτα".

Είπε ακόμη ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα η αναθεωρητική στάση της τουρκικής ηγεσίας και η κλιμάκωση της εχθρικής της ρητορικής σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

"Εκείνο που με κάθε ευκαιρία τονίζουμε εμείς είναι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται διαφορετικά σε μια περίπτωση και διαφορετικά σε άλλη. Και η Ρωσία και η Τουρκία εισέβαλαν στρατιωτικά στα εδάφη άλλων χωρών και εξακολουθούν να κατέχουν παράνομα τμήματα των εδαφών τους. Και στις δυο περιπτώσεις θέμα ζήτημα εισβολής, παράνομης κατοχής και παραβίασης θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών", τόνισε.

Οπως είπε ο κ. Φωτίου, η Τουρκία θα πρέπει δίχως άλλο να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

"Δεν μπορεί να αφήνεται να βαδίζει στο δρόμο του παραλογισμού ενθαρρυμένοι από την ανοχή κάποιων, αλλά και παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα ισχυρά μηνύματα που παίρνει για τις απαράδεκτες αξιώσεις και επιδιώξεις της.Το διεθνές δίκαιο θα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει" σημείωσε.

Συνεχάρη την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας ΟΚΟΕ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το Ίδρυμα «Δεν Λησμονώ-Γεώργιος Καραμάνος» για τη συνεργασία τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτίου, Τουρκία,fotiou, tourkia