Φωκαΐδης: Στο πλευρό του Λιβάνου η Κύπρος

Η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον Λίβανο, είπε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Yaacoub Riad Sarraf, ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες προοπτικές» που διανοίγονται με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βηρυτό.


«Η Κύπρος ήταν και παραμένει δίπλα στον Λίβανο, όπως έπραξε και στο παρελθόν, σε περιόδους δύσκολες», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Χριστόφορος Φωκαΐδης. Αναφερόμενος στην υπογραφή προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη βούληση μας να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή», κυρίως στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων.

Ο κ. Sarraf, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ και ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επαφές και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η παρουσία του στη Λευκωσία είναι για να «εξοφλήσει το χρέος» που ο λαός του Λιβάνου χρωστά στην Κύπρο για τη βοήθειά της, είπε ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που έχει προσφέρει διαχρονικά η Λευκωσία, αλλά και πιο πρόσφατα με την παροχή χρηματική βοήθειας, διά μέσου της ΕΕ, για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί από τη Συρία.

«Η Κύπρος παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινότητας και του Λιβάνου», πρόσθεσε ο κ. Sarraf.

Είπε, παράλληλα, ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως την επίλυση συγκρούσεων, ενώ αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε ότι Κύπρος και Λίβανος είναι «σαν νησιά στη μέση αυτού του ηφαιστείου».

Όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι εναποθέτει μεγάλες ελπίδες, προσθέτοντας ότι «το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας». Οι προοπτικές για ευημερία και ειρήνη, αλλά και για τους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μεταξύ των λαών μας είναι τεράστιες, είπε.

Μιλώντας, τέλος, στα ελληνικά, ο κ. Sarraf ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη φιλοξενία, λέγοντας πως Κύπρος και Λίβανος είναι αδελφές χώρες, τις οποίες ενώνει η ίδια θάλασσα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Χριστόφορος Φωκαΐδης έκανε λόγο για σημαντική επίσκεψη, λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως οι συγκρούσεις, η εξτρεμιστική βία και το προσφυγικό. «Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον Λίβανο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας αναπαράγει τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των Κυβερνήσεων «που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που αναλαμβάνει η Κύπρος σε διμερές και τριμερές επίπεδο, μαζί με την Ελλάδα και χώρες τις περιοχής, ενώ είπε ότι όραμα είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας, «λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές για όλη την περιοχή».

Είπε, ακόμη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί σταθερό υπέρμαχο της ανάγκης στήριξης, ιδιαίτερα εκείνων των κρατών της περιοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της σημερινής κρίσης, «όπως ο Λίβανος».

Εξέφρασε, τέλος, τη σταθερή βούληση της Λευκωσίας να συνεχίσει να συμβάλλει στη στήριξη των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ως μέσο ενίσχυσης του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στην επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της θαλάσσια ασφάλειας, έρευνας και διάσωσης.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα