Φωκαΐδης: ;Exoymeανάγκη για προβλέψιμους εταίρους

Εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή συνεργασία χαρακτήρισε την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τονίζοντας πως όσο πιο αβέβαιο είναι το γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για προβλέψιμους εταίρους και για προβλέψιμες πολιτικές.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σημερινής τριμερούς διάσκεψης των ΥΠΑΜ των Αθήνας- Λευκωσίας- Καΐρου είπε πως πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις

για διεύρυνση της συνεργασίας και σε αμυντικό τομέα. «Σήμερα, αποφασίστηκε η ενίσχυσή της συνεργασίας σε επίπεδο κοινής εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και προγραμμάτων για να αντιμετωπιστούν από κοινού προκλήσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών», είπε ο κ. Φωκαϊδης.

Η συνεργασία, εξήγησε, θα ενισχύσει την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές. «Κοινή πεποίθηση είναι πως σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητα θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερή δυνατή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη που μοιράζονται κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές προσδοκίες», σημείωσε.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου έκανε αναφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετακίνησης όπλων και ναρκωτικών στην θαλάσσια περιοχή.

«.Η Ανατολική Μεσόγειο σήμερα είναι και μπορεί να μετεξελιχθεί σε καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής μέσα από αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που έχει τεράστια σημασία και για την Ε.Ε ως εναλλακτική πηγή ενέργειας».

«Πιστεύουμε και θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενθαρρύνουμε την έμπρακτη υποστήριξη της Ε.Ε για την Κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Αιγυπτιακό λαό

«Έχουμε καθορίζει μια μόνιμη μια μόνιμη συντονιστική επιτροπή προγραμματισμού για υλοποίηση των αποφάσεων», επεσήμανε.

Αποφασίστηκε επίσης θεσμοθέτηση της τριμερούς συνάντηση και αναμένεται τον επόμενο χρόνο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΑΜ .

Keywords
Τυχαία Θέματα