Φέσωναν το κράτος με διαμονές ασθενών

Η «Σ» αποκαλύπτει επιστολή με τα ευρήματα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων -βάσει δειγματοληπτικού ελέγχου σε περιπτώσεις παραπομπής ασθενών σε ιδιώτες- μετακινήσεις χωρίς έγκριση, από την εντατική μονάδα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη μονάδα αυξημένης φροντίδας των ιδίων κέντρων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος υπηρεσιών

Νέα επίσημα έγγραφα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις πρόσφατες αποκαλύψεις της «Σημερινής» και ρίχνουν άπλετο φως στη διερευνώμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αναφορικά

με τις παραπομπές ασθενών από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά κέντρα, δημοσιεύουμε σήμερα. Αποκαλύπτουμε, επίσης, συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ύποπτων παραπομπών ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές περιλήφθηκαν σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, έπειτα από ολοκλήρωση δειγματοληπτικού ελέγχου.

Επιβεβαιώνει ο Χασαπόπουλος
Κατ' αρχήν, υπενθυμίζουμε ότι το κυριακάτικο δημοσίευμα της «Σ», το οποίο αποκάλυπτε ουσιαστικά διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας -χωρίς να τις υιοθετεί και χωρίς να ονοματίζει υπόπτους- διέψευσε επώνυμα ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού. Με προχθεσινή γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε παντελώς ψευδές και ανυπόστατο το δημοσίευμά μας. Η απάντηση της «Σημερινής» έρχεται σήμερα με επίσημα έγγραφα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα οποία έχουμε στην κατοχή μας.

Στο μεταξύ, χθες επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλο, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα στο Υπουργείο Υγείας, για να καταδείξει ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τις αχρείαστες παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι οι αχρείαστες αυτές παραπομπές διαπιστώθηκαν ύστερα δειγματοληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας.

Οι διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Η εφημερίδα μας δημοσιεύσει το περιεχόμενο επιστολής-κόλαφος, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2015, την οποία υπογράφει ο Ανδρέας Χασαπόπουλος εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή και απευθύνεται προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.

Αναφέρεται στην επιστολή ότι, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο περιπτώσεων παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Πρώτον, αντιφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες αποστολής και παραμονής ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, «που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα», κατά την έκφραση του Γενικού Ελεγκτή, «ως προς την ορθή διαχείριση της διαδικασίας παραπομπής».

- Δεύτερον, διαπιστώνεται, βάσει του ελέγχου, ότι έχουν γίνει πληρωμές τιμολογίων, χωρίς να ζητηθεί εξουσιοδότηση από τον Ελέγχοντα Λειτουργό του σχετικού κονδυλίου.

- Τρίτον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ασθενείς που παραπέμπονταν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μετακινούνταν από την εντατική μονάδα στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του ιδίου ιδιωτικού κέντρου και αντίστροφα, χωρίς έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως οι μη εξουσιοδοτημένες αυτές μετακινήσεις «συνεπάγονται σημαντική διαφοροποίηση του κόστους, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η παραμονή σε εντατική στοιχίζει χίλια εκατόν ενενήντα ευρώ ανά ημέρα, ενώ στη Μονάδα αυξημένης φροντίδας το κόστος είναι μόλις 490 ευρώ ανά ημέρα», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Ύποπτες παραπομπές ασθενών
Στην επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τη Γενική Διευθύντρια, επισημαίνονται, ονομαστικά, οκτώ ύποπτες περιπτώσεις παραπομπής ασθενών από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά κέντρα. Αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση συγκεκριμένου ασθενούς, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στις 02/07/14 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) συγκεκριμένου ιδιωτικού νοσοκομείου. Εισήχθη για 24 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΦ) - 24Χ €1.190 ανά ημέρα = €28.560 - και στη συνέχεια 13 μέρες στη ΜΑΦ - 13Χ €490 = €6.370.

Το δημόσιο πλήρωσε, δηλαδή, συνολικά €13.930 για τον συγκεκριμένο ασθενή. Όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, στον φάκελο υπάρχει και δεύτερο τιμολόγιο, για τον ίδιο ασθενή, με το οποίο χρεώνεται άλλη μια μέρα στη ΜΕΘ και άλλες 31 ημέρες στη ΜΑΦ, συνολικού ποσού €16.380, «το οποίο δεν φαίνεται να έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα», όπως αναφέρεται στην επιστολή, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2015.

«Από τα πιο πάνω, διαπιστώνεται ότι παρ' όλον που το παραπεμπτικό, ημερομηνίας 02.07.2014, αφορούσε παραπομπή της εν λόγω ασθενούς στη ΜΑΦ, προκύπτει ότι αυτή είχε μεταφερθεί κατά τη διάρκεια παραμονής στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο - για συνολικά 23 ημέρες - στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, χωρίς να φαίνεται στον φάκελο σημείωμα ενημέρωσης ή/και η έγκριση του Υπουργείου Υγείας για την αλλαγή αυτή (από ΜΑΦ σε ΜΕΦ που συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος). Ωστόσο, με βάση το δελτίο πληρωμής που περιλαμβάνεται στον φάκελο, το πιο πάνω τιμολόγιο (στο οποίο περιλαμβάνονται οι 24 ημέρες στη ΜΕΦ), έχει εξοφληθεί».

Σε μιαν άλλη περίπτωση, συγκεκριμένη ασθενής παραπέμφθηκε στη ΜΑΦ συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου, το οποίο απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο τιμολόγιο €12.250 για διαμονή 25 μέρες, αλλά και €53.550 ευρώ για 45 μέρες στη ΜΕΘ. «Από τα πιο πάνω διαπιστώνεται ότι παρ' όλον ότι το παραπεμπτικό της εν λόγω ασθενούς αφορούσε τη μεταφορά της στη ΜΑΦ, προκύπτει ότι αυτή είχε μεταφερθεί κατά τη διάρκεια παραμονής της στη ΜΕΦ για άλλες 25 μέρες, «χωρίς να υπάρχει στον φάκελο σημείωμα ενημέρωσης ή/και ή έγκριση του Υπουργείου Υγείας για την παραπομπή αυτή (σε ΜΕΘ).

Επιστολή - παραδοχή για άδειες κλίνες
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένη γιατρός απέστειλε επιστολή- παραδοχή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ότι γίνονταν παραπομπές ασθενών από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα, ενόσω υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. Ειδικότερα, με την επιστολή της ημερομηνίας 26/10/15, η συγκεκριμένη γιατρός επικαλείται λόγους ασφαλείας των ασθενών, για να δικαιολογήσει την ανάγκη να υπάρχει πάντα διαθέσιμη κλίνη στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής σχολιάζει δε, ότι οι αναφορές της γιατρού δεν τεκμηριώνουν επαρκώς τις παραπομπές. Σημειώνει, επίσης, ότι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για τα έτη 11 με 14 στον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασε τα επτά εκατ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι χθες, δημοσιεύουμε το περιεχόμενο άλλης επιστολής, ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2015, από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τον Διευθυντή αυτήν τη φορά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Στην επιστολή τονίζεται ότι, από τον Οκτώβριο του 2014, όταν τον χειρισμό τον παραπομπών ανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, οι παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν μηδενίστηκαν. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να καταδεικνύει και τη σπατάλη που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια...

Νέες υποθέσεις στο μικροσκόπιο
Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική παρέμβασή του χθες το πρωί στο ΡΙΚ, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και σε άλλες δύο διερευνώμενες υποθέσεις που αφορούν τον τομέα της υγείας. Αναφέρθηκε σε υποθέσεις που αφορά εξουσιοδοτήσεις για πληρωμή υπερωριών ιατροδικαστών, χωρίς να γίνει έλεγχος, που φτάνουν τις εκατό χιλιάδες τον χρόνο, καθώς και μετακλήσεις γιατρών που έγιναν παράτυπα και στοιχίζουν στο κράτος μισό εκατομμύριο.

Ακόμη, όπως είπε, έγιναν εργασίες για τη δημιουργία παιδοκαρδιολογικής κλινικής για την οποία έγινε δωρεά, χωρίς να ενημερωθεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να εντοπίσει σοβαρά προβλήματα και μη δίνει έγκριση για λειτουργία του τμήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα