Έξι στους δέκα λένε ότι τα ΜΜΕ δέχονται πολιτικές πιέσεις

Σοβαρές ανησυχίες συνεχίζει να έχει η κοινή γνώμη και οι δημοσιογράφοι σχετικά με την ανεξαρτησία του Τύπου για τα θέματα της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης και της δημοκρατίας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Με βάση τα αποτελέσματα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (57 %) δεν πιστεύει ότι τα εθνικά τους μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) πιστεύουν ότι τα εθνικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες.

Στα ύψη η διαδικτυακή κακοποίηση

Το 75% των ερωτηθέντων, οι οποίοι συμμετέχουν

σε συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48 %) δηλώνουν ότι καταλήγουν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις.

Μόλις το 37 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα τους είναι απαλλαγμένο από πιέσεις. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χαμηλότερα μεταξύ των λιγότερο ευκατάστατων και λιγότερο μορφωμένων.

Στο συνέδριο για την πολυφωνία, το οποίο άνοιξε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμμερμανς, θα συζητηθεί η προστασία και προώθηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ανεξαρτησία από πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις, ενδυνάμωση των δημοσιογράφων και προστασία από απειλές, σωματική βία και ρητορική μίσους, η σημασία της παιδείας για τα μέσα και της δεοντολογίας για τα μέσα στον πολιτικό διάλογο και στη συμμετοχή στην πολιτική, τις ευκαιρίες και προκλήσεις στο νέο περιβάλλον των μέσων, στις διαδικτυακές πλατφόρμες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα