Έξι προτάσεις από τον ΔΗΣΥ

Υποβοηθείται η ανάκτηση υποθηκών και επισπεύδεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων
Προτείνεται η αλλαγή του Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμου και δίδονται τρεις πιθανές λύσεις στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων

Πακέτο με έξι προτάσεις νόμου, οι οποίες απαλλάσσουν από οποιαδήποτε επιβάρυνση συναλλαγές που αφορούν ανακτήσεις υποθηκών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα»,

με τις προτάσεις του ΔΗΣΥ προτείνονται για περίοδο δύο ετών:

- Η μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε περίπτωση λογιστικού κέρδους ή πλασματικού μερίσματος.
- Η μη καταβολή μεταβιβαστικών τελών.
- Να μη λαμβάνεται υπ' όψιν όφελος, πλεόνασμα, κέρδος ή ζημιά προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης για σκοπούς καθορισμού του φορολογητέου εισοδήματός του.
- Να μην επιβάλλεται φόρος κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτει από αναδιάρθρωση, ώστε το κόστος της να μην καθίσταται απαγορευτικό για τους οφειλέτες, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνονται να προβούν σε αναδιαρθρώσεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
- Να μην καταβάλλεται το τέλος χαρτοσήμων που προκύπτει από την αναδιάρθρωση.
- Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, το εμπράγματο βάρος να μεταφέρεται κατά τη μεταβίβαση από τον δανειολήπτη στον δανειστή, στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Βάσει των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι φυσικό πρόσωπο και συμφωνεί με την τράπεζα στην παραχώρηση της εξασφάλισης, η τράπεζα, με τα υφιστάμενα δεδομένα, πρέπει να καταβάλει 20% φόρο κεφαλαιακών κερδών επί του κέρδους.

Για παράδειγμα:
*Ποσό Δανείου €150 χιλ.
*Αξία εξασφάλισης €100 χιλ.
*Αξία που ο δανειολήπτης αρχικά αγόρασε το ακίνητο €20 χιλ.

Σήμερα:
- Η τράπεζα με την ανάκτηση της υποθήκης θα καταβάλει φόρο €16 χιλ. (€100 - €20 x 20%)
- Η τράπεζα θα πάρει το ακίνητο στην αξία των €84 χιλ. (€100 - €16)
- Απομένει υπόλοιπο δανείου στον δανειολήπτη €66 χιλ. (€150 - €84).

Οι τροπολογίες:
- Απαλλάσσεται η συναλλαγή από τον φόρο 20%.
- Η τράπεζα θα αποκτά το ακίνητο στις €100 χιλ., αφήνοντας υπόλοιπο δανείου στον δανειολήπτη €50 χιλ.
Ουσιαστικά μιλάμε για έμμεση επιχορήγηση της αναδιάρθρωσης από το κράτος.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων η τροποποίηση δεν κάνει οποιαδήποτε διαφορά. Αν για παράδειγμα έχουμε:
-Ποσό Δανείου €150 χιλ.
-Αξία εξασφάλισης €100 χιλ.
-Αξία που ο δανειολήπτης αρχικά αγόρασε το ακίνητο €120 χιλ.
Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν προκύπτει κέρδος αλλά ζημιά, άρα δεν κάνει διαφορά η τροπολογία.

Στην περίπτωση εταιρείας
Αν ο δανειολήπτης είναι για παράδειγμα εταιρεία ανάπτυξης γης, με την υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να καταβληθεί για το κέρδος εταιρικός φόρος 12,5% και άμυνα 17% στο 70% των λογιστικών κερδών, ως λογιζόμενη διανομή μερίσματος. Δηλαδή η φορολογία αγγίζει το 23%. Για παράδειγμα:
- Ποσό Δανείου €150 χιλ.
- Αξία εξασφάλισης €100 χιλ.
- Αξία που ο δανειολήπτης αρχικά αγόρασε το ακίνητο €20 χιλ.

Σήμερα:
- Η τράπεζα με την ανάκτηση της υποθήκης θα καταβάλει φόρο €18,5 χιλ. (€100 - €20 x 23%)
- Η τράπεζα θα πάρει το ακίνητο στην αξία των €81,5 χιλ. (€100 - €18,5)
- Απομένει υπόλοιπο δανείου στον δανειολήπτη €68,5 χιλ. (€150 - €81,5).

Οι τροπολογίες:
- Απαλλάσσεται η συναλλαγή από τον φόρο 23%.
- Η τράπεζα θα αποκτά το ακίνητο στις €100 χιλ., αφήνοντας υπόλοιπο δανείου στον δανειολήπτη €50 χιλ.

Περιπτώσεις εμπράγματων βαρών
Σήμερα, για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου, δεν πρέπει να έχει εμπράγματα βάρη, πιο γνωστά ως memo. Αν ο δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει κάποιους φόρους, τότε το Τμήμα Φορολογίας βάζει memo στο ακίνητο και μπλοκάρεται η αναδιάρθρωση, εφόσον η τράπεζα δεν μπορεί να το ανακτήσει. Γι' αυτό προτείνεται η αλλαγή του Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμου και δίδονται τρεις πιθανές λύσεις στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Συγκεκριμένα:
- Όταν το ακίνητο αποκτάται από την τράπεζα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, το εμπράγματο βάρος του ακινήτου θα μεταφέρεται από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.
- Θα έχει τη δυνατότητα ο Έφορος να ζητήσει τη μεταφορά του εμπράγματου βάρους σε άλλο ακίνητο του δανειολήπτη, δεδομένου ότι η αξία του είναι τουλάχιστον διπλάσια από τους οφειλόμενους φόρους, τόκους και επιβαρύνσεις.

- Αφήνεται στην κρίση του Εφόρου να προβεί σε συμφωνία με τον δανειολήπτη για τη διευθέτηση των οφειλόμενων φόρων, τόκων και επιβαρύνσεων, για τα οποία έχει τοποθετηθεί το εμπράγματο βάρος, ώστε να είναι δυνατή η απαλλαγή του ακινήτου από το εμπράγματο βάρος.

Οι προϋποθέσεις
Οι προτεινόμενες αλλαγές τίθενται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι εταιρεία, θα εφαρμόζονται εάν:
- Η εταιρεία είναι ή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανίκανη να πληρώσει τα χρέη της.
- Δεν έχει εγκριθεί και δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οποιοδήποτε ψήφισμα αναφορικά με εκκαθάριση της εταιρείας.
- Δεν έχει εκδοθεί κανένα διάταγμα εκκαθάρισής της.

Μια εταιρεία θεωρείται ανίκανη να πληρώσει τα χρέη της εάν:
- Δεν μπορεί να τα πληρώσει κατά τον χρόνο που καθίστανται πληρωτέα.
- Η αξία των στοιχείων του ενεργητικού της είναι χαμηλότερη από το ποσό των υποχρεώσεών της, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ενδεχόμενες και μελλοντικές υποχρεώσεις της.

Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι φυσικό πρόσωπο, τότε θα πρέπει να έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία, να είναι αφερέγγυος και να μην είναι πτωχεύσας ο οποίος δεν αποκαταστάθηκε. Σημειώνεται ότι πρόσωπο που είχε τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία μέχρι και 3 χρόνια πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (εφόσον ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής), δεν απαιτείται να πληροί το κριτήριο της συνήθους διαμονής κατά τον χρόνο της αναδιάρθρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα