Nέος κανονισμός για υποχρεώσεις πλοιοκτητών για τους ρύπους

Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015 ο Κανονισμός της ΕΕ 2015/757 «Παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές». Ο νέος Κανονισμός ορίζει κανόνες και διαδικασίες για την επακριβή παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων συναφών πληροφοριών από τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες, βρίσκονται εντός λιμένων ή αποπλέουν από λιμένες οι οποίοι υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους, ώστε να προωθηθεί η μείωση των εκπομπών

CO2 από τις θαλάσσιες μεταφορές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ο Κανονισμός αναφέρεται στα πλοία ολικής χωρητικότητας (GT) άνω των 5 000, όσον αφορά τις εκπομπές CO2 που παράγονται κατά τη διάρκεια των πλόων τους από τον τελευταίο λιμένα κατάπλου προς λιμένα που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους και από λιμένα κατάπλου που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου, καθώς και ενόσω βρίσκονται εντός λιμένων κατάπλου που υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει ο Κανονισμός, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες παρακολουθούν και αναφέρουν, για κάθε πλοίο τους, τις συναφείς παραμέτρους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναφοράς εντός όλων των λιμένων που υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους και για κάθε πλου προς ή από λιμένα που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους. Ως «περίοδος αναφοράς» θεωρείται ένα ημερολογιακό έτος στη διάρκεια του οποίου πρέπει να παρακολουθούνται οι εκπομπές CO2 και να αναφέρονται σε έκθεση.

Η ευθύνη των πλοιοκτητών επεκτείνεται σε όση έκταση απαιτείται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συστηματική και χωρίς κενά καταγραφή των εκπομπών CO2 από τα πλοία τους καθώς επίσης και η άρτια παρουσίαση και υποβολή των πληροφοριών που καθορίζει ο Κανονισμός, τόσο στους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς Ναυτιλίας όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρονικά η υλοποίηση εφαρμογής του νέου Κανονισμού προβλέπει όπως έως την 31η Αυγούστου 2017, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποβάλλουν για κάθε πλοίο τους στους ελεγκτές σχέδιο παρακολούθησης, στο οποίο αναφέρεται η επιλεγείσα μέθοδος παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές CO2 και άλλες συναφείς πληροφορίες. Το σχέδιο παρακολούθησης τεκμηριώνει πλήρως και με διαφάνεια τη μεθοδολογία παρακολούθησης για το υπό κρίση πλοίο, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον τα στοιχεία που καταγράφονται στον Κανονισμό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση το σχέδιο παρακολούθησης που έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες παρακολουθούν τις εκπομπές CO2 για κάθε πλοίο ανά πλου και ανά έτος, εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο υπολογισμού εκπομπών CO2 μεταξύ εκείνων που παρατίθενται στον Κανονισμό και υπολογίζοντας τις εκπομπές CO2 σύμφωνα με τις περιγραφόμενες μεθόδους.

Από το 2019 και έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, οι εταιρείες υποβάλλουν στην Επιτροπή και στις αρχές των οικείων κρατών σημαίας, έκθεση που αφορά τις εκπομπές CO2 και άλλες συναφείς πληροφορίες σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, για κάθε πλοίο ευθύνης τους και η οποία έχει κριθεί ικανοποιητική από ελεγκτή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού. Σε περίπτωση αλλαγής εταιρείας, η νέα εταιρεία εξασφαλίζει ότι κάθε πλοίο για το οποίο είναι υπεύθυνη, πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς κατά την οποία αυτή ανέλαβε την ευθύνη του συγκεκριμένου πλοίου.

Εφόσον η έκθεση εκπομπών πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού, ο ελεγκτής εκδίδει έγγραφο συμμόρφωσης για το σχετικό πλοίο βασιζόμενος στην έκθεση εκπομπών. Έως την 30ή Ιουνίου του έτους που ακολουθεί τη λήξη περιόδου αναφοράς, τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες, βρίσκονται εντός λιμένων ή αποπλέουν από λιμένες οι οποίοι υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους και τα οποία έχουν πραγματοποιήσει πλόες κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου αναφοράς φέρουν έγκυρο έγγραφο συμμόρφωσης.

Υπεύθυνα για την εφαρμογή του Κανονισμού, είναι τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, στα λιμάνια των οποίων καταπλέουν πλοία που καλύπτονται από τον Κανονισμό. Στην περίπτωση των πλοίων που δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για δύο ή περισσότερες διαδοχικές περιόδους αναφοράς και όταν δεν έχει επιτευχθεί συμμόρφωση με τη λήψη άλλων μέτρων επιβολής, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους του λιμένα εισόδου μπορεί να εκδίδει διαταγή εκδίωξης η οποία κοινοποιείται στην Επιτροπή, στον ΕΟΑΘ, στα λοιπά κράτη μέλη και στο οικείο κράτος σημαίας.

Η έκδοση διαταγής εκδίωξης συνεπάγεται ότι όλα τα κράτη μέλη απαγορεύουν την είσοδο του πλοίου το οποίο αφορά η διαταγή σε οποιοδήποτε λιμένα τους, μέχρις ότου η εταιρεία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που της επιβάλλονται σύμφωνα με τον Κανονισμό. Η εκπλήρωση των εν λόγω υποχρεώσεων επιβεβαιώνεται με την κοινοποίηση έγκυρου εγγράφου συμμόρφωσης στην αρμόδια εθνική αρχή η οποία εξέδωσε τη διαταγή εκδίωξης.

Η όλη διαδικασία και εκπαίδευση του προσωπικού των πλοιοκτητριών εταιρειών, τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα διεξάγεται από εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος (HSE Advisers), οι οποίες αναλαμβάνουν τόσο το τεχνικό όσο και το διαδικαστικό κομμάτι της καταγραφής των εκπομπών CO2 των πλοίων που υπάγονται στον Κανονισμό έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τον Κανονισμό.

Θεόδωρος Ευθυμίου Συντονιστής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων VITeC Group (HSE Advisers) [email protected]

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα