Εξάρθρωση κυκλώματος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην ΕΕ

Πολυπληθές κύκλωμα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην ΕΕ, εξάρθρωσε η Eurojust την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα από τη Χάγη.

Συγκεκριμένα, 159 άτομα συνελήφθησαν, 409 ύποπτοι ανακρίθηκαν, σε 799 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε 59 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ως αποτέλεσμα της επιχείρησης EMMA3, της Eurojust, από τις 20-24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Eurojust, οι 59 ήταν επικεφαλής μεσάζοντες και οργανωτές που προσελήφθησαν από εγκληματικές οργανώσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως

έγινε γνωστό, στην επιχείρηση EMMA3 συμμετείχαν 26 χώρες, καθώς και η Europol, η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), 257 τράπεζες και εταίροι του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκινά και ειδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εντοπισμό του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, οι αρχές επιβολής του νόμου από 26 χώρες, με την υποστήριξη της Ευρωπόλ, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF), με την υποστήριξη 257 τραπεζών και εταίρων του ιδιωτικού τομέα, κατάφεραν να εντοπίσουν 1.719 συναλλαγές μεσαζόντων, με συνολικές ζημίες ύψους σχεδόν 31 εκατ. ευρώ για τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών των συναλλαγών, περισσότεροι από το 90% των μεσαζόντων συνδέονται με εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (phishing), η ηλεκτρονική απάτη μέσω δημοπρασιών, η απάτη για "Business Email Compromise" (BEC) , αλλά εντοπίστηκε και ένας αυξανόμενος ρόλος των συναλλαγών κρυπτογράφησης (Bitcoin) στα συστήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες.

Η τρίτη εβδομάδα δράσης της EMMA είναι η συνέχιση ενός έργου που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την απάτη στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος (το ονομαζόμενο EMPACT), το οποίο έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης και της απάτης με κάρτες πληρωμών και με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες. Με βάση την επιτυχία της πρώτης και της δεύτερης επιχείρησης EMMA, η EMMA3 παρακολούθησε τη συμμετοχή Αρχών από την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) και τo Secret Service.

Η Ευρωπόλ και η Eurojust διοργάνωσαν διάφορες συνεδριάσεις λειτουργίας και συντονισμού στη Χάγη για να συζητήσουν τη μοναδική προσέγγιση κάθε κράτους μέλους. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης, οι δύο οργανισμοί στήριξαν τις ενέργειες, δημιουργώντας ένα διοικητικό στέλεχος στην Ευρωπόλ και ένα δικαστικό κέντρο συντονισμού στην Eurojust για να συνδράμει τις εθνικές αρχές. Αυτό επέτρεψε την πραγματοποίηση διασταυρούμενων ελέγχων σε πραγματικό χρόνο κατά των βάσεων δεδομένων της Ευρωπόλ σχετικά με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των ενεργειών και τη συλλογή πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση, καθώς και την ταχεία διαβίβαση και διευκόλυνση της εκτέλεσης ευρωπαϊκών εντολών έρευνας. Η Ευρωπόλ υποστήριξε επίσης τις ενέργειες επί τόπου, με την ανάπτυξη ειδικού αξιωματικού, εξοπλισμένου με κινητό γραφείο στην Ιταλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα