Μουντιάλ: Η ιδιαίτερη ακτινογραφία των 32 φιναλίστ

Η Νιγηρία με 24,9 χρόνια και ο Παναμάς με 29,4 είναι οι ομάδες με τον μικρότερο και μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, ανάμεσα στις 32 που θα αγωνιστούν στο Μουντάλ 2018 της Ρωσίας, σχετικά με τα ρόστερ που παρουσίασαν στην προκριματική φάση. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Η Νιγηρία ακολουθείται από τους κατόχους τίτλου Γερμανούς (25,7) και από τους παγκόσμιους πρωταθλητές U-17 και U-20 Άγγλους

(25,9), ενώ στην αντίθετη μεριά βρίσκονται οι δύο ομάδες που θα κάνουν το ντεμπούτο τους, Παναμάς (29,4 ετών) και Ισλανδία (29,0). Ανά συνομοσπονδία η CONCACAF (Βόρεια –Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας με 29,4 χρόνια και CAF (Αφρική) το μικρότερο με 24,9.

Υπήρξαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά το μέσο ύψος των παικτών. Στο ένα άκρο, επτά ομάδες συμμετείχαν με παίκτες με μέσο ύψος μικρότερο από 180 εκατοστά: το Περού, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη (CONMEBOL), η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία (AFC), το Μεξικό (CONCACAF) και τ Ισπανία (UEFA). Στο άλλο άκρο, το μέσο ύψος των παικτών από τέσσερις ομάδες τη Ευρώπης - Ισλανδία, Δανία, Σουηδία και Σερβία - ήταν τουλάχιστον 185 εκατοστά.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι περίπου το 9% των παικτών γεννήθηκαν εκτός της χώρας που αντιπροσωπεύουν. Μόνο επτά από τις 32 ομάδες δεν είχαν κανέναν παίκτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που παίζουν για συλλόγους εκτός της χώρας που εκπροσωπούν αποκάλυψε επίσης τη σημασία της μετανάστευσης στο ποδόσφαιρο. Συνολικά, το 64,6% των παικτών παίζει στο εξωτερικό: από το 0% για την Αγγλία και τη Σαουδική Αραβία έως το 100% για την Κροατία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα