Ευρωβαρόμετρο: Η οικονομία συνεχίζει να απασχολεί τους Κύπριους
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου – Φθινόπωρο 2018 παρουσίασε σήμερα (Δευτέρα 18/2) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρώπης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, σε ό,τι αφορά τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, έχουν ως εξής:
· Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ζωή τους – ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (83%)
·
· 34% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 35%) λένε ότι τα πράγματα στην χώρα τους οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά, 54% (μέσος όρος ΕΕ: 52%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση
· Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (66%) και η ειρήνη (58%) είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν και με παρόμοια ποσοστά και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ.
· Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι Κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά. Ωστόσο, 52% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά. Και παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ, ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς την χώρα τους. Αντιθέτως, ένα 64% στην ΕΕ συνολικά έχει θετικά συναισθήματα για την μετανάστευση άλλων πολιτών της ΕΕ προς την χώρα τους. Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους (75%) έχουν αρνητικά συναισθήματα (μέσος όρος ΕΕ: 53%)
· Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, στην Κύπρο καταγράφεται σε σχέση με 6 μήνες πριν μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% της εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα φτάνει το 41% - ωστόσο, 52% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 48%) εξακολουθούν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, 84% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, 67% δεν εμπιστεύονται την Βουλή και 63% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση (11% και 17% αντίστοιχα περισσότεροι από την άνοιξη του 2018)
· Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, 1 στους 2 Κύπριους εμπιστεύονται το ραδιόφωνο (49%) και τη τηλεόραση (48%) και 1 στους 3 περίπου το διαδίκτυο (36%) και τον γραπτό τύπο (34%). 29% των Κυπρίων εμπιστεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 19%.
Στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου διεξάγεται έρευνα που καλύπτει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα ζητήματα που απασχολούν κατ' εξοχήν τους Τουρκοκύπριους είναι η άνοδος των τιμών, η φορολογία, η ανεργία και, ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της Τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στο 52%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%) αλλά και από το 41% που καταγράφεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.
Επισυνάπτονται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η αναλυτική έκθεση για τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές και δυο ενημερωτικά δελτία (στα αγγλικά).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η αιτία θανάτου της Νίκης Λειβαδάρη στα 33 της χρόνια
- Τραγική κατάληξη: Νεκροί και οι τέσσερις αγνοούμενοι στην Κρήτη (ΦΩΤΟ)
- Εξέλιξη σοκ στη δολοφονία Τοπαλούδη - Ερευνούν 4ο άτομο
- Συμφώνησε με τον REAL FM...
- Ο πατέρας χτυπούσε τη μάνα και το παιδί φώναζε για βοήθεια
- Κατερίνα Δαλάκα: Διέρρευσε το ποσό που πήρε για να ξαναμπεί στο Survivor
- Γιώργος Μαζωνάκης : Αποκάλυψε ποιο κορίτσι του έχει κλέψει την καρδιά
- Δεν θα πιστεύεις πόσα χρήματα πήρε η Κατερίνα Δαλάκα για να ξαναμπεί στο Survivor
- 190 δισ. € το κατοχικό χρέος!
- Τραγική κατάληξη στην Κρήτη: Ξεκληρίστηκε η οικογένεια - Νεκροί όλοι οι αγνοούμενοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ήρθε για κάποια ομάδα ο Ουζουνίδης;
- Μαξιλάρι προστασίας καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης τραπεζών
- Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ
- Ηλιόλουστες μέρες με ανεβασμένες θερμοκρασίες - Μέχρι πότε
- Νέα μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς
- Μήνυση Κοτζιά κατά Καμμένου: «Με στοχοποιεί»
- Στη Λ/σια οι "ενεργειακοί παίκτες" τον ερχόμενο Μάρτιο
- ΦΩΤΟ: Καταζητούμενος για διάρρηξη σπιτιού στη Λευκωσία
- H σημασία κοινοβουλευτικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας -Αιγύπτου
- Μάζεψε στοιχεία και αναχώρησε το ΤΑΕ (video)

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ευρωβαρόμετρο: Η οικονομία συνεχίζει να απασχολεί τους Κύπριους
- ΦΩΤΟ: Καταζητούμενος για διάρρηξη σπιτιού στη Λευκωσία
- "Αμεση τροποποίηση νομοθεσίας για διασφάλιση ελέγχου ρύπων"
- Κ.Ε: «Δεν θα λέγαμε ότι τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου έχουν χαθεί»
- «Πώς μια ιδέα μετατρέπεται σε μια πετυχημένη επιχείρηση»
- Ιωνάς: Η διάσωση 21 προσκόπων κατέδειξε την ετοιμότητα της ΕΜΑΚ
- Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Medochemie Μαραθώνιο Λευκωσίας
- Συνάντηση Βρυωνίδη με Ανόρθωση και Απόλλωνα
- FT: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Τριγμοί» στους Εργατικούς λόγω Brexit – Επτά βουλευτές παραιτούνται
- Βρετανία: Επτά βουλευτές των Εργατικών υπέβαλαν παραιτήσεις στον Κόρμπιν
- Συμφώνησε με τον REAL FM...
- Αφαίρεση θυρεοειδούς μέσα από το στόμα
- «Λείπεις κάθε στιγμή κάθε λεπτό, η πληγή δεν μπαλώνει»
- Κίνδυνος διάσπασης στα Κίτρινα Γιλέκα
- Έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για Ευρωεκλογές: Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 11,3%
- Για σκι στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/2/19)
- Πασχάλης Τσαρούχας: Απαντά στο αιχμηρό σχόλιο της Θεοφανίας Παπαθωμά για το "YFSF" (VIDEO)