Ευρωπαϊκή θέση η θέση της Κύπρου για την ένταξη της Τουρκίας

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τη δημοσίευση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε, η κυπριακή Κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό και ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του

για τα αποτελέσματα, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε εκείνο που ζητούσε, δηλαδή να ανταλλάξει το ρόλο που διαδραματίζει στο προσφυγικό με μια προνομιακή μεταχείριση στην ενταξιακή της πορεία. Πρόσθεσε δε, ότι ο χρόνος θα δείξει αν η συμφωνία εφαρμοστεί στην ολότητά της και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει γενικότερα τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι παρόλο που η Τουρκία ζήτησε το άνοιγμα πέντε συγκεκριμένων κεφαλαίων τα οποία είναι παγωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει το «άνοιγμά» τους. Ο λόγος, όπως είπε, δεν είναι απλώς η άρνηση της Κύπρου, αλλά όπως προκύπτει και από την απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρόκειται για τη θέση των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν και η σημαντικότερη εξέλιξη.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι το αν θα ανοίξουν τα κεφάλαια ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τυουρκία, επισημαίνοντας ότι η κυπριακή πλευρά δεν έχει κανένα λόγο για να νιώσει πίεση.

Όσον αφορά στη δημοσίευση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τέτοιες κινήσεις που γίνονται λίγο μόνο καιρό πριν τις εκλογές, γίνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν «άλλες σκοπιμότητες». Το σίγουρο, είπε, ότι ο ΠτΔ δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού το Σχέδιο Ανάν το οποίο έχει καταψηφιστεί από το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ΠτΔ σκοπεύει να καλέσει εκ νέου τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν το ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι ο τρόπος που θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου στο μέλλον, ενδεχομένως να εξαρτηθεί και από το αντικείμενο της συζήτησης.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα