Λουκέτο στο λιμάνι Λεμεσού

Σε επ' αόριστον απεργία οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων
Ζητούν αναβολή της συζήτησης των κανονισμών που ρυθμίζουν την ιδιωτικοποίηση του κρατικού λιμένα, μέχρι τη νομική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους

Σε «μεγάλες φουρτούνες» μπαίνει το θέμα της αποκρατικοποίησης του εμπορικού τμήματος του λιμανιού Λεμεσού, μετά την απόφαση όλων των εργαζομένων να κατέλθουν σε επ' αόριστόν απεργία από χθες το πρωί και μέχρι

να ικανοποιηθεί το αίτημά τους γι' αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, μέχρι τη νομική διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ως γνωστό, στην ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται μεθαύριο Πέμπτη οι κανονισμοί που ρυθμίζουν την ιδιωτικοποίηση του κρατικού λιμένα για ψήφιση. Στο μεταξύ όμως, σε γενική συνέλευση των μελών των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, χθες το πρωί αποφασίσθηκε η αναστολή όλων των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού, μέχρι να ρυθμιστούν νομικά τα εργασιακά θέματα και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν λουκέτο στο λιμάνι και σταμάτησαν να πραγματοποιούν κάθε εργασία, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Μεταφορών αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των συντεχνιών για αναβολή της προώθησης και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, μέχρι τη νομική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η απόφαση είναι πίεση προς τη Βουλή στην ουσία και της ζητούμε να μη συζητήσει το θέμα για αποκρατικοποίηση του λιμανιού, προτού αποφασιστεί, προτού κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα», ανέφερε σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Γλαύκος Κωνσταντίνου.
Υπενθυμίζουμε ότι βάσει δηλώσεων του Υπουργού, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να είναι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με προηγουμένως.

Επιπρόσθετα έχει συμφωνηθεί σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, παρόμοιο με αυτά που έχουν εκπονηθεί και για την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης και μετά να εργοδοτηθούν στον ιδιώτη επενδυτή.

Στη Βουλή οι απεργοί
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΥΑΛΚ Ανδρέας Γεωργίου ανέφερε πως την Πέμπτη η απεργοί θα μεταβούν έξω από τη Βουλή «για να διαμαρτυρηθούμε, σε περίπτωση που δεν αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου περί αποκρατικοποιήσεις στην Αρχή Λιμένων».

Εάν την Πέμπτη, συνέχισε, αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην εργασία τους και να αρχίσουν συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέχρι τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, υπέδειξε, τα μέτρα θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να εντατικοποιηθούν.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμη ότι λόγω και της προγραμματισμένης επ' αόριστον απεργίας που άρχισε χθες στην πλοηγική υπηρεσία, δεν έγιναν έτσι και αλλιώς εξυπηρετήσεις πλοίων, ωστόσο «εμείς, ως ένδειξη καλής θέλησης, εξυπηρετήσαμε όλους τους ιδιώτες που μπήκαν στο λιμάνι και παραδόθηκαν και τα εμπορευματοκιβώτια πριν από το κλείσιμο του λιμανιού.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν ευπαθή προϊόντα, ανέφερε πως «είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ δύσκολο, γιατί για να εξυπηρετηθεί πλοίο με ευπαθή προϊόντα θα πρέπει να δουλέψει σχεδόν ολόκληρο το λιμάνι, άρα θα πρέπει να δούμε με το πρακτορείο που έχει τα ευπαθή προϊόντα, ποιες διεργασίες θα γίνουν, αν θα πρέπει να φορτωθεί ή να εκφορτωθεί ολόκληρο πλοίο».

Εξευτελιστική προσφορά που επιλέχθηκε
Πέραν της ανάγκης για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΑΛΚ, οι συντεχνίες θεωρούν εξευτελιστική την προσφορά που επιλέχθηκε για την παραχώρηση θαλάσσιων υπηρεσιών και για την οποία η πλοηγική υπηρεσία κατέρχεται σε επ' αόριστον απεργία.

Συγκεκριμένα, ο Γλαύκος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι μέσα από τη συμφωνία, η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα λαμβάνει μόλις το 10% των κερδών που θα έχει ο ιδιώτης, ενώ αυτήν τη στιγμή τα κέρδη της είναι πολλαπλάσια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το κέρδος για τον επενδυτή θα είναι 8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, διότι θα αλλάξει η ταρίφα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και είναι εξευτελιστικό για την ΑΛΚ να παίρνει τις 800 χιλιάδες (το 10%) και να παραχωρεί τα 7,2 εκατομμύρια και να διατηρεί ακόμα το προσωπικό με ένα κόστος της τάξης των 5 εκατομμυρίων», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζουμε ότι κοινοπραξία Eurogate-East Med-Interorient θα αναλάβει τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο ποσό των €7,5 εκ.

Η δεύτερη κοινοπραξία, DP World- GAP Vassilopoullos, θα αναλάβει τη διαχείριση των θαλάσσιων υπηρεσιών και του τμήματος γενικού εμπορίου, στο οποίο περιλαμβάνεται το τερματικό επιβατών.

Οι θαλάσσιες υπηρεσίες παραχωρήθηκαν στο ποσό των €500 χιλ. και ο τερματικός σταθμός γενικού εμπορίου παραχωρήθηκε στο ποσό των €2 εκ.

Το κράτος θα λάβει συνολικά από τους ιδιώτες επενδυτές προκαταβολικό ποσό €10 εκ.

Για τις υπηρεσίες εμπορευματοκιβωτίων το κράτος θα λαμβάνει περίπου το 62% των εσόδων επί του κύκλου εργασιών του ανάδοχου ετησίως.

Για τις θαλάσσιες υπηρεσίες θα λαμβάνει ποσοστό 10,1% και από τις υπηρεσίες του τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων το κράτος θα
λαμβάνει το 52,1%.

Υπ. Μεταφορών: Πολιτικό άρωμα πίσω από την απεργία
Έκπληξη, για την επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου στο λιμάνι Λεμεσού, εξέφρασε από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από την απεργία.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι την Παρασκευή είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση μαζί με τις συντεχνίες. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που εκκρεμεί όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι «έχουν προχωρήσει στην έγκριση του σχεδίου που είχε συμφωνηθεί με τις συντεχνίες και αφορά την πρόωρη αφυπηρέτηση, δηλαδή αυτό είναι ένα επιπρόσθετο δικαίωμα που τους δίνουμε, όποιος θέλει να πάρει το σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης. Την Πέμπτη θα πάνε οι κανονισμοί για ψήφιση στη Βουλή.

»Εγώ θέλω να υπογραμμίσω γι' ακόμη μια φορά ότι αυτή η απεργία είναι εντελώς αχρείαστη, νιώθω ότι υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απεργία. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, των καταναλωτών και της οικονομίας μας, και δεν μπορούν κάποιοι επειδή έχουν κάποιες αγκυλώσεις, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, να εμποδίζουν τον τόπο να προχωρήσει μπροστά».

Καταδικάζει η ΟΕΒ την απεργία
Στο μεταξύ, με ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργοδοτών &Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επ’ αόριστον απεργία που έχουν ξεκινήσει χθες εργαζόμενοι στο λιμάνι Λεμεσού.
Οι εργαζόμενοι αυτοί επέλεξαν να παραλύσουν αναίτια και χωρίς ουσιαστικά αιτήματα το λιμάνι Λεμεσού και την οικονομία του τόπου κατ' επέκταση, υποσκάπτοντας παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για ανασυγκρότηση και στρεφόμενοι κατά των τεράστιων θυσιών που έχουν υποστεί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες ετσιθελικές ενέργειες απειλούν την ομαλή διαδικασία αποκρατικοποίησης των λιμανιών και πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, αφού από τα λιμάνια εξαρτώνται οι εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα