Έτοιμη η Κομισιόν να δώσει 101 εκατ. ευρώ για το LNG σε Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επενδύσει 278 εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG), μεταξύ των οποίων και μια στην Κύπρο, και σχετικές επενδύσεις, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μεταξύ του 2018 και του 2020, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το τερματικό της Πολωνίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και έχει ήδη λάβει 332 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκαν προ ημερών και μίλησαν θετικά για την προοπτική αύξησης των εισαγωγών αμερικανικού LNG στη Γηραιά Ήπειρο.

Απαντώντας ουσιαστικά στις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ε.Ε. για κατασκευή 9-11 λιμανιών για εισαγωγή ΥΦΑ FSRU από τις ΗΠΑ, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Reuters την περασμένη βδομάδα ότι τα σχέδια που εξετάζονται για κονδύλια της Ε.Ε. είναι προγενέστερα της διοίκησης του Τραμπ και αναπτύσσονται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες οι πολιτικοί έχουν περιορισμένη εξουσία.

Επιπλέον, τα τρία τέταρτα της υφιστάμενης δυναμικότητας εισαγωγής ΥΦΑ στην Ευρώπη βρίσκονται σε αδράνεια και οι νέοι τερματικοί σταθμοί που βρίσκονται σε εξειδικευμένες αγορές όπως η Κροατία, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα της συνολικής δυναμικότητας της ηπείρου.

Τα σχέδια της Κροατίας έχουν υποστεί καθυστέρηση για τουλάχιστον μία δεκαετία και τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο για την Κύπρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα συμπεριλάβει 50,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και 101,2 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, αλλά και ένα ποσό για την Κροατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα