Ετοιμάζουν σχέδιο κοινωνικής στέγασης Βαρωσιού

Ξεκίνησε το έργο κοινωνικής στέγασης στην περιοχή Βαρωσιού, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα και το έχουν χρηματοδοτήσει, ανέφερε ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» ξεκίνησε την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών «σε όλη τη χώρα» κι έχει υπογράψει γι’ αυτό πρωτόκολλο με την «ένωση εργολάβων» ώστε χιλιάδες νέοι να έχουν το δικό τους σπίτι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Χασίπογλου ο οποίος σημείωσε ότι υποστηρίζουν τα αιτήματα των νέων που ζουν στις  κατεχόμενες

περιοχές, Μόρφου, Λεύκα, Γερόλακκο, Δίκωμο, Μεσαρία και Καρπασία, για οικονομικά προσιτή στέγαση. «Δίνουμε δύναμη στους νέους μας» είπε.

Ανέφερε ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν ‘δάνειο για το πρώτο μου σπίτι’ μέχρι 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ΤΛ ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και για ανακαινίσεις σπιτιών που δεν είναι αντισεισμικά και θα κατεδαφιστούν. «Αρχίζουμε να δίνουμε αγροτικά οικόπεδα στους άξιους νέους μας που ζουν σε αγροτικές περιοχές με έτοιμα σχέδια και δάνεια. Προετοιμάζουμε το δάνειο για τις παραγωγικές γυναίκες, προκειμένου οι γυναίκες να γίνουν πιο ενεργές στην οικονομία».

Στο μεταξύ, για λεηλασία των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα κάνει λόγο στο σημερινό του άρθρο στην Χαλκίν Σεσί ο Τ/κ δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Αλί Μπατουράι. Θυμάται, γράφει, ότι στα παιδικά του χρόνια ένιωσε την ανάγκη να ρωτήσει τη μητέρα του το εξής: «Μητέρα, εσύ δεν μας είπες ότι είναι κλεψιά να παίρνεις τα πράγματα των άλλων χωρίς άδεια; Ενώ δεν κόβαμε ούτε ένα φρούτο από γεμάτα κλαδιά αν δεν έδινε άδεια ο γείτονας, τώρα πως παίρνουμε τα πράγματα άλλων;»

Η μητέρα του απάντησε, μετά από μια στιγμή σιωπής: «Έχεις δίκιο γιε μου, για σένα και τον αδελφό σου δεν άλλαξε αυτός ο κανόνας. Όμως εμείς αφήσαμε τα πράγματά μας στο χωριό μας και ήρθαμε. Άλλοι έγιναν ιδιοκτήτες στα πράγματά μας, κι εμείς αυτά βρήκαμε εδώ…».

Στη συνέχεια αναφέρει πως πλούτισαν κάποιοι Τουρκοκύπριοι από τη λεηλασία, ενώ δημιουργήθηκαν ανισορροπίες, ειδικά για όσους έγιναν πρόσφυγες και δεν έλαβαν το αντίστοιχο για τις περιουσίες που έχασαν.

Αναφέρει και το παράδειγμα του περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, που παρόλο που ήταν ‘κλειστό’, όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχαν άτομα που πλούτισαν, βγάζοντας λαθραία περιουσιακά στοιχεία.

«Στο μεταξύ, στα άτομα που εγκαταστάθηκαν στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων λέχθηκε ‘είναι δικές σας’, ξεγελάστηκαν. Ήρθε μια μέρα που έγινε αντιληπτό ότι δεν είχαν έτσι τα πράγματα. Πέρασαν χρόνια από τον πόλεμο και τον διαμοιρασμό περιουσιών ή το πεσκέσι πολλές φορές, τι κρίμα όμως που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας λούφαξε στην κουλτούρα της λεηλασίας. Υπάρχει συνήθεια και μεράκι για πλιάτσικο που δεν γνωρίζει τέλος και αλλάζει μεθόδους… Σήμερα ίσως δεν το αποκαλούν πλιάτσικο, αλλά είναι μια κουλτούρα λεηλασίας που αλλάζει μέθοδο και συνεχίζει… Μια κουλτούρα λεηλασίας που δεν μας επιτρέπει να ορθοποδήσουμε και μας τελειώνει. Κάποιοι δυσκολεύονται να το αποδεχτούν, όμως δυστυχώς αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι διαφορετικό…», καταλήγει ο Αλί Μπατουράι.

Διαβάστε επίσης: Εξαπλώνεται η ασθένεια της ευλογιάς των προβάτων στα κατεχόμενα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα