Ετήσια αύξηση 282% στις αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας

Η Ρωσία ξόδεψε 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αύξηση 282% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της πύλης προϋπολογισμού, που απεικονίζουν τη σπειροειδή αύξηση κόστους για τη Μόσχα από τη σύγκρουσή της στην Ουκρανία.

Η αυξανόμενη στρατιωτική παραγωγή και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες κρατούν τη βιομηχανία της Ρωσίας σε εγρήγορση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων.

Τους

πρώτους δύο μήνες του 2022, 525,4 δισεκατομμύρια ρούβλια του προϋπολογισμού δαπανήθηκαν για την «εθνική άμυνα». Η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πύλη προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το Υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε τη δημοσίευση μεμονωμένων μηνιαίων στοιχείων εκπλήρωσης του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάιο, αλλά τώρα έχει προσθέσει στοιχεία για το 2022 και την αρχή του τρέχοντος έτους στην πύλη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,18 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιανουάριο και 822,4 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο δαπανών της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες 4,98 τρισ. ρούβλια για την άμυνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα δαπάνησε λίγο περισσότερο από το 40% των προγραμματισμένων ετήσιων κονδυλίων της για τον αμυντικό τομέα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας ήταν 3,4 τρισ. ρούβλια για τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 1,2 τρισ. ρούβλια το 2022, καθώς τα ενεργειακά έσοδα έχουν μειωθεί.

Πέρυσι, η Ρωσία δαπάνησε 5,51 τρισ. ρούβλια, ή το 17,1% των συνολικών δαπανών της για την άμυνα, από 3,57 τρισ. ρούβλια ή 14,4% το 2021.

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, οι δαπάνες για την εθνική άμυνα ήταν 36,2% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που δαπανήθηκε για την κοινωνική πολιτική και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από τις δαπάνες για την «εθνική οικονομία».

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Aπέτρεψε γαλλικό και γερμανικό αεροσκάφος περιπολίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα