Συνεχίζει προσπάθειες για επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας ο ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για την επέκταση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που η Ρωσία απείλησε να εγκαταλείψει στις 18 Μαΐου λόγω εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

"Η συνέχιση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας

είναι κριτικής σημασίας, καθώς αποτελεί επαναδέσμευση από τα μέρη για την ομαλή και αποτελεσματική της λειτουργία", είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε μία συνάντηση του Συμβουλία Ασφαλίας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

"Θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, καθώς ο κόσμος μας παρακολουθεί πολύ στενά".

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας πέρσι τον Ιούλιο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς σιτηρών. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει τη Μόσχα να κάνει τις δικές της αγροτικές αποστολές.

Ο Γκρίφιθς συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με ανώτερους αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία αλλά η Ρωσία δεν συμφώνησε στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έχει μία λίστα με αιτήματα σχετικά με τις δικές της αγροτικές εξαγωγές που θέλει να ικανοποιηθούν πριν συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας. Αυτά περιλαμβάνουν την επανέναρξη αγωγού που μεταφέρει ρωσική αμμωνία σε ένα ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

"Η Πρωτοβουλία (της Μαύρης Θάλασσας) αναφέρεται στην εξαγωγή αμμωνίας, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί", είπε ο Γκρίφιθς.

Παρόλο που αυτές οι ρωσικές εξαγωγές δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που εφαρμόστηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, στα μεταφορικά και στην ασφάλεια ισοδυναμούν με εμπόδιο στις εξαγωγές.

"Φαγητό που εξάγεται υπό την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, και εξαγωγές φαγητού και λιπάσματος από τη Ρωσική Ομοσπονδία, συνεχίζουν να έχουν κρίσιμη συνεισφορά στην επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο", είπε ο Γκρίφιθς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα