Τα 75χρoνα του Ορφέα η μαγιά για νέες σελίδες επιτυχιών, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Τα 75 χρόνια του Ορφέα είναι η μαγιά για να συνεχίσει το Σωματείο να δρα, να δημιουργεί, να προσφέρει, να προχωρεί, να τιμήσει την Ιστορία του και να γράψει νέες σελίδες επιτυχιών, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του στην εκδήλωση για τα 75χρονα του Ορφέα Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Κήπο Χρυσαλινιώτισσας, στη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι ο Ορφέας είναι ένα ιστορικό σωματείο. «Δεν το λέω αυτό τυπικά. Ο Ορφέας Λευκωσίας έγραψε και γράφει Ιστορία. Κουβαλά

μαζί του ένα ιδιαίτερο φορτίο, αξιακό φορτίο. Κουβαλά μαζί του τις ιδέες, την στάση ζωής, τα μηνύματα και τα νοήματα που σφράγισαν δεκαετίες ολόκληρες, με ορόσημο την χρονιά της ίδρυσης του, το 1948», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, δεκαετίες αγώνων, εποχές επιλογών. «Αυτό που σήμερα πολλοί ονομάζουν «σωστή πλευρά της Ιστορίας», ήταν και είναι η όχθη από την οποία επέλεξε ο Ορφέας Λευκωσίας ν’ αγωνίζεται, όχι τυχαία. Τότε που κλήθηκε η Αριστερά να διαλέξει. Να σκύψει το κεφάλι ή να χαράξει δρόμο. Επέλεξε το δεύτερο. Σε μια εποχή μάλιστα που τέτοιες επιλογές είχαν τίμημα, τίμημα βαρύ», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι οι αθλητές του Ορφέα από τότε γράφουν Ιστορία, τιμώντας την Ιστορία του Σωματείου.

«Κέρδισαν πρωταθλήματα, κέρδισαν σημαντικούς αγώνες. Κέρδισαν πάνω απ’ όλα τον σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας, γιατί κατάφεραν παρόλες τις δυσκολίες που συνάντησαν να κρατήσουν τον Ορφέα ζωντανό και μάχιμο. Ακόμα και τότε, το 1974 που ο φόβος και η ανασφάλεια μετά την εισβολή απέτρεπε πολλούς από το να επισκεφτούν το Σωματείο, οι φίλοι του Ορφέα ήταν εδώ. Εκατοπενήντα μέτρα από την πράσινη γραμμή, εκατοπενήντα μέτρα από την απειλή και όμως, στήριξαν το Σωματείο για να παραμείνει ζωντανό», σημείωσε.

Ζωντανός και ακμαίος ο Ορφέας, συνέχισε ο ΓΓ ΑΚΕΛ, καλείται σήμερα ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις.

«Πρώτα απ’ όλα καλείται να δώσει την αποστομωτική απάντηση απέναντι σε όσα ακούγονται, γράφονται ή και συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του «ευ αγωνίζεσθαι». Καλείται να επιβεβαιώσει τον ίδιο του τον χαρακτήρα, τον σκοπό του: να έχει την πόρτα ανοιχτή προσφέροντας πρόσβαση στον αθλητισμό, προάγοντας τον λαϊκό αθλητισμό. Αυτό που κανονικά έπρεπε να ήταν δικαίωμα για όλους, πάει σήμερα να γίνει ακριβοπληρωμένο προϊόν. Ειδικά, στον χώρο του ποδοσφαίρου η κατάσταση έχει ξεφύγει επικίνδυνα. Η ΚΟΠ αλλά και η Πολιτεία δεν μπορούν να παρακολουθούν αδιάφορα. Και εδώ έγκειται ο πολύτιμος ρόλος σωματείων όπως ο Ορφέας», συμπλήρωσε.

Ασφαλώς αυτό δεν είναι εύκολο, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι είναι όμως αυτό το οποίο τάχτηκε με την ίδρυση του να κάνει ο Ορφέας, να κάνουν τα Σωματεία όπως τον Ορφέα.

«Αυτή την διέξοδο, αυτόν τον άλλο δρόμο δεν πρόκειται κανένας να έρθει να τον ανοίξει για να περάσουμε εμείς. Κανένας δεν θα έρθει να μας δώσει τα δικαιώματα μας, κανένας δεν θα έρθει να δώσει στους πολλούς αυτά που δικαιούνται, αυτά που αξίζουν. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ώθησε την Αριστερά να χτίσει το Κίνημα των Μορφωτικών, Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων», σημείωσε.

Ένας άλλος δρόμος, είπε ο κ. Στεφάνου, για ν’ αποκτήσει η ζωή των πολλών αξιοπρέπεια και νόημα.

«Ένας άλλος δρόμος που τον άνοιξε το όραμα για καλύτερο κόσμο. Ένας άλλος δρόμος, δύσκολος μα όμορφος, του αγώνα που δεν δίνει ο καθένας μόνος του, μα όλοι μαζί, με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη. Όπως το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Θάνος Μικρούτσικος «μόνος του κάποιος μπορεί να τρέξει γρήγορα, όμως μαζί θα πάμε μακριά». Ήταν λοιπόν οι πολλοί που ενώθηκαν, οργανώθηκαν και άνοιξαν αυτό τον δρόμο, φέρνοντας τα πάνω κάτω», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, οι αγράμματοι, οι αμόρφωτοι έμαθαν γράμματα μες τους Συλλόγους.

«Οι γυναίκες βγήκαν από τις κουζίνες τους και ανέλαβαν κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική δράση σε μια εποχή που αυτό θεωρείτο τουλάχιστον σκανδαλώδες. Οι φτωχοί έστησαν δικές τους βιβλιοθήκες, δικές τους χορωδίες, δικά του θέατρα, δικά τους γήπεδα», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η σκυτάλη παραδόθηκε στις σημερινές γενιές, στη σημερινή εποχή.

«Τα πράγματα είναι ασφαλώς αλλιώτικα. Οι ρυθμοί της εποχής διαφορετικοί, ο τρόπος της επικοινωνίας διαφορετικός, ο τρόπος της ζωής διαφορετικός. Η πλούσια ιστορία και δράση των Συλλόγων όμως μάς καθοδηγεί. Για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, βλέποντας μπροστά, ανοίγοντας ορίζοντες, δημιουργώντας προοπτικές. Αυτή πρόκληση ορθώνεται μπροστά και στο ιστορικό Σωματείο του Ορφέα και είμαι βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθεί στο έπακρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου συνεχάρη τη διοίκηση του Σωματείου, τα στελέχη και τα μέλη του για όσα κατόρθωσαν, για όσα πέτυχαν.

«Στο πρόσωπο σας τιμούμε τους πρωτοπόρους ιδρυτές του Σωματείου, τους πολλούς και ανώνυμους εθελοντές, όσους αγωνίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Ορφέα και έμειναν όρθιοι στις νίκες και στις ήττες, στις χαρές και στις λύπες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα