Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Διαφύλαξη ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε ολόκληρη την έκταση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους (ΕΔΠΤ) οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία είτε αποτελούν φυσικά στοιχεία ή υποδομές που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μέσα από την πάροδο των χρόνων. Τα σημεία αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν εκκλησίες, γεφύρια, παλιά ξενοδοχεία, αιωνόβια δέντρα, νερόμυλους και πολλά άλλα.

Η θέση του Τροόδους (δυσπρόσιτο από εισβολείς), αλλά και οι έντονες χιονοπτώσεις αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για την ανέγερση μοναστηριών και εκκλησιών κατά τη βυζαντινή κυρίως περίοδο.

Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης στην Κακοπετριά έχει καθοριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco το 1985, ενώ στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους ως τέτοιες έχουν καθοριστεί ακόμα 4 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής στον Καλοπαναγιώτη, Παναγία στον Μουτουλλά, Αρχάγγελος Μιχαήλ στον Πεδουλά, Παναγία Ποδίθου στη Γαλάτα). Στα χωριά του ΕΔΠΤ και περιμετρικά αυτού έχουν δημιουργηθεί εκθεσιακοί χώροι, όπως μουσεία και εικονοφυλάκια, στα οποία διαφυλάσσονται κατάλοιπα της Κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, αντίστοιχα.

Σε όλα σχεδόν τα χωριά του ΕΔΠΤ, οι κάτοικοι έχουν ανεγείρει μνημεία για να τιμήσουν τους αγωνιστές τους κρατώντας στη μνήμη όλων την Κυπριακή ιστορία, η οποία είναι πλούσια από παραδείγματα ηρώων που πολέμησαν για το καλό της Κύπρου αλλά και όλης της ανθρωπότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΔΠΤ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου iLIFE-TROODOS: www.ilifetroodos.eu.

Το έργο iLIFE-TROODOS με τίτλο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών» συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΡΟΟΔΟΣ. Είναι, στη Φύση Μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα