Έθαψαν λάθος οστά των αγνοούμενων παιδιών τους-«Είναι δύσκολο για τους γονείς»

Μεγάλα εμπόδια βρίσκει μπροστά της η ΔΕΑ στον εντοπισμό και αναγνώριση των αγνοούμενων.

Η συζήτηση άρχισε χθες στην Επιτροπή Προσφύγων, όπου έγιναν αναφορές για τα οστά Ασσιωτών που φαίνεται να ρίχθηκαν σε 3 λάκκους στις παρυφές του σκυβαλότοπου στο σκλαβωμένο Δίκωμο, αλλά και στις περιπτώσεις συγγενών αγνοουμένων στην Ελλάδα στους οποίους παραδόθηκαν για ταφή λανθασμένα οστά. 

Υπάρχουν και 14 περιπτώσεις που παραδόθηκαν λανθασμένα οστά σε συγγενείς στην

Ελλάδα. Σε 7-8 από αυτές τις περιπτώσεις τα οστά επιστράφηκαν για εξετάσεις ενώ για κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι συγγενείς να ξεθάψουν οστά, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας στο SigmaLive ο κος Φωτίου εξήγησε πως πρόκειται για οστά στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν κατά του Αττίλα αλλά και για Ελλαδίτες που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

«Κατά τη διάρκεια των πρόχειρων εκταφών λειψάνων στα κοιμητήρια Κωνσταντίνου και Ελένης κα στη Λακατάμια, τοποθετήθηκαν πρόχειρα και σταυροί με ονόματα. Στη συνέχεια στάλθηκαν για ταφή στους συγγενείς διαφάνηκε ότι ήταν λανθασμένα», είπε.

Πρόσθεσε πως όταν οστά θεωρείται ότι βρίσκονται θαμμένα στην Ελλάδα αλλά γίνεται αναγνώρισή τους σε τάφους στην Κύπρο, αυτό καταδεικνύει ότι είναι λανθασμένα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που οι οικογένειες δέχθηκαν να επιστρέψουν τα οστά ωστόσο για κάποιες οικογένειες είναι ψυχοφθόρο.  Είναι δύσκολο και το κατανοώ για την ψυχοσύνθεση των γονιών ειδικά όταν μια οικογένεια έθαψε το παιδί της», είπε.

Όσον αφορά την περίπτωση των Ασσιωτών αρχές Αυγούστου αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα εξελίξεις στο θέμα.

Διαβάστε επίσης: Εμπειρογνώμονας στην Κύπρο για αγνοούμενους Ασσιώτες και μετακίνηση οστών

Keywords
Τυχαία Θέματα