«Έσκισε το μαξιλάρι με τα πούπουλα στον άνεμο» – ΕΔΕΚ: Το ιστορικό της ρήξης

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στην ΕΔΕΚ, μετά τις πρωινές δηλώσεις στο «Ράδιο Πρώτο» του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου. Επιμένει πως η όλη διαδικασία που οδήγησε στη διαγραφή του ήταν «μολυσμένη και διάτρητη» και οι όλες καταγγελίες Σιζόπουλου βασίζονται σε αόριστες καταγγελίες, υποθέσεις και υποψίες. Πέραν από την αμφισβήτηση της διαδικασίας που οδήγησε στην διαγραφή του, ο κ. Παπαδάκης μέσω δικηγόρου τον κατηγορεί για λίβελλο και δυσφήμηση και τον καλεί εντός 24ώρου να παρουσιαστεί στον Αρχηγό Αστυνομίας και να προβεί σε

επίσημη καταγγελία.

Για την «επιζήμια ψευδολογία» εναντίον του, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε στο «SigmaLive» πως «θα προχωρήσουμε σε αγωγές λιβέλλου κατά του κ. Σιζόπουλου για όσα δυσφημιστικά αναφέρει, καθώς και με τα υπονοούμενα που αφήνει». Αντίγραφο της επιστολής που έστειλαν οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν, Θεοφάνης Ανδρέου και Στέφανη Ανδρέου, δημοσιεύει η ιστοσελίδα μας. 

«Θεωρούμε ανούσιο να σας καλέσουμε να απολογηθείτε δημόσια και να αποσύρετε τις δηλώσεις σας, αφού στην ουσία έχετε σκορπίσει σωρεία λασπολογίας εναντίον του ευρωβουλευτή, σκίζοντας στην κυριολεξία το μαξιλάρι με τα πούπουλα στον άνεμο, τα οποία είναι αδύνατον να μαζευτούν», καταλήγει η επιστολή των δικηγόρων, αφού προτρέπει τον κ. Σιζόπουλο να παρουσιάσει τα στοιχεία στον Αρχηγό Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Γραφείο του Ευρωβουλευτή, αμέσως μετά τις κατηγορίες Σιζόπουλου στην «Πρώτη Εκπομπή», ο κ. Παπαδάκης είπε πως η παρέα γύρω από το νυν πρόεδρο της ΕΔΕΚ παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Ερωτηθείς από το «SigmaLive» για παραδείγματα τέτοιων παραβιάσεων των πολιτικών αρχών της ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε τρία τουλάχιστον παραδείγματα. Το πρώτο, είναι η περίπτωση των Προϋπολογισμών του 2018. Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ είχε αποφασίσει όπως υπερψηφιστούν, και στο τέλος στην Βουλή καταψηφίστηκαν. Το δεύτερο παράδειγμα είναι το ΓεΣΥ, το οποίο αντί να τυγχάνει στήριξης από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, που είναι και ο ίδιος γιατρός, και να εντοπίζονται και να καταγγέλλονται τα αρνητικά, παρουσιάζεται ως απόλυτος αρνητής. Ο κ. Παπαδάκης θεωρεί πως είναι απαράδεκτο, ένα πρόγραμμα που υλοποιεί δεξιά, μάλιστα, κυβέρνηση, να τυγχάνει τέτοιου χειρισμού από σοσιαλιστικό κόμμα. Αναφορά έκανε και την ασυμβατότητα της πολιτικής της ΕΔΕΚ σε σχέση με τη σύσταση ενιαίου φορέα επιθεώρησης εργασίας.

Ο κ. Παπαδάκης επίσης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι ούτε η προτεινόμενη λύση του Κυπριακού. Είπε πως το «timing» της απόρριψης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως παρουσιάστηκε επικοινωνιακά, ήταν λάθος, και ο ίδιος στέκεται στην «λυσσαριδική» προσέγγιση για το περιεχόμενο και την ουσία της λύσης, και όχι για την ομολογία. Έτσι και αλλιώς, υπενθύμισε, η ΕΔΕΚ δεν ήταν ποτέ αμύντορας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, υπενθυμίζοντας την διαφωνία του κόμματος στις λεγόμενες «Ομόφωνες Αποφάσεις» του 1989. Στις δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο» το πρωί, και ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν υπάρχει πολιτική ή ιδεολογική διαφορά για την διαφωνία και των δύο με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του στο «SigmaLive», ο κ. Παπαδάκης είπε πως επί προεδρίας Σιζόπουλου «έχει χάσει τον ιδεολογικό της χαρακτήρα και αναλώνεται τώρα σε ενέργειες που φέρνουν την εσωστρέφεια».

Όσον αφορά το πολιτικό και κομματικό του μέλλον, ο κ. Παπαδάκης είπε πως «εγώ είμαι σοσιαλιστής και μένω πιστός στις αρχές μου». Ερωτηθείς για το αν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, είπε «απόλυτα όχι».

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ ήταν «ομόφωνες» και πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν ποια πλευρά της ΕΔΕΚ έχει δίκαιο.

Να σημειωθεί πως μετά την διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, ακολούθησε η παραίτηση δύο μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Πρόκειται του Γιώργο Σάββα και Γιώργο Ταλιαδώρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη και στελέχη. 

Παρέμβαση με tweet έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ και τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έγραψε: «Θλίψη για τον ασυγκράτητο κατήφορο. Μεσαιωνικές πρακτικές οι εισαγγελικές - πειθαρχικές διώξεις - διαγραφές. Είχα προειδοποιήσει με την παραίτησή μου το 2015. Δυστυχώς ήχησαν εις "ώτα μη ακουόντων".» 

Keywords
Τυχαία Θέματα