Εργοδότης δεσμεύει τις εργαζόμενες να μην μείνουν έγκυες

Πληροφορίες για εργοδότη που επιχειρούσε να δεσμεύσει τις εργοδοτούμενες ότι δεν θα προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη, διερευνά η ΣΕΚ.

Σύμφωνα με τη Δέσπω Ισαϊα, γραμματέα του τμήματος εργαζόμενων γυναικών της ΣΕΚ, ο επιχειρηματίας ασκεί ψυχολογική πίεση στις γυναίκες που εργοδοτεί προκειμένου να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Σημειώνεται ότι με σοβαρές διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας στο χώρο εργασίας, ήρθε αντιμέτωπη η Αρχή Ισότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της

Αρχής, το 25% των καταγγελιών που υποβλήθηκαν την τελευταία πενταετία σχετίζονταν με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, με ενδεικτικότερες τις καταγγελίες που αφορούσαν την απόλυση εγκύων εργαζομένων, καθώς και καταγγελίες που σχετίζονταν με τις άδειες ασθενείας λόγω εγκυμοσύνης ή το επίδομα μητρότητας.

Ο νόμος περί μητρότητας απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης

Η προστασία της μητρότητας αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και των οργανωμένων κοινωνικών φορέων και ως εκ τούτου η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα.

Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, μέλος της Επιτροπής Ισότητας στην Aπασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να αποτείνονται στους αρμόδιους θεσμούς και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να ενημερώνονται από την έναρξη της εγκυμοσύνης, σχετικά με τα δικαιώματα τους που προκύπτουν μέσα από τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Ο νόμος περί μητρότητας 100(1) 1997 απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης και καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, καθώς και τις διευκολύνσεις για τις μητέρες εργαζόμενες για σκοπούς θηλασμού και φροντίδας των παιδιών.

Σημειώνεται πως για το τρέχον έτος οι Επιθεωρητές Ισότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχτηκαν, μέχρι σήμερα, 18 καταγγελίες για παραβίαση της εν λόγω νομοθεσίας από Κύπριες και άλλες Ευρωπαίες εργαζόμενες.

Η ΣΕΚ εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί η πλειοψηφία των παραβιάσεων δεν καταγγέλλεται στις δημόσιες αρχές είτε λόγω άγνοιας είτε υπό τον φόβο ενδεχόμενης απόλυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία από το 2011 έχει εκσυγχρονιστεί και σε περίπτωση απόλυσης, ανακαλείται άμεσα όταν οι έγκυες εργαζόμενες εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση της απόλυσης, προσκομίσουν πιστοποιητικό εγκυμοσύνης στον εργοδότη.

Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ καλεί όλες τις εργαζόμενες γυναίκες να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία της ΣΕΚ, στη Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών, Δέσποινα Ησαϊα, στο τηλέφωνο 22849849 ή 22849618 για τυχόν απορίες ή πληροφορίες σχετικά με τον νόμο. Πληροφορίες σχετικά με την νομοθεσία βρίσκονται στον ιστοχώρο της ΣΕΚ στο www.sek.org.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα