Θεοχάρους: Οδεύουμε σε συνομοσπονδία με Τουρκία

Τη θέση ότι οδηγούμαστε προς μια συνομοσπονδία με Τουρκία, διατύπωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή τα όσα διαρρέουν από τουρκικής πλευράς για τις συνομιλίες.

«Όσο ακούμε νέες διαρροές από μέρους της τουρκικής πλευράς – και ας μην σπεύσει κανείς να μας πει ότι οι πηγές μας είναι η τουρκική πλευρά– επαναλαμβάνω ότι η η τουρκική πλευρά λέει αυτό που έχει κατά νουν και ποτέ δεν μπλοφάρει. Φαίνεται ότι στην πραγματικότητα οδηγούμαστε προς μια συνομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, αν όλα όσα

ακούγονται υλοποιηθούν και πραγματοποιηθούν», ανέφερε η κ. Θεοχάρους σε σημερινές της δηλώσεις.

Εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του νέου μορφώματος, σημειώνοντας ότι αυτό «θα είναι πέρα για πέρα εν κινδύνω και θα είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα».

«Ακόμη και στο ζήτημα της επίλυσης διαφορών, έχει επιβεβαιωθεί ότι θα γίνεται με τη μέθοδο της κλήρωσης και τη χρήση νομίσματος, δηλαδή κορώνα γράμματα», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι το ποσοστό του εδάφους δε θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν θα κατοχυρώνονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, οι ελευθερίες και οι δυνατότητά τους να ζουν ως ελεύθεροι άνθρωποι αξιοπρεπώς σε όλη την επικράτεια του νησιού, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε πως «είναι σίγουρο ότι αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει και είναι για αυτό τον λόγο που η ε/κ πλευρά εμφανίζεται να διεκδικεί όσο το δυνατό περισσότερες εδαφικές αναπροσαρμογές».

«Ωστόσο, εκείνο που μας κάνει να υποψιαζόμαστε περισσότερο», πρόσθεσε, «είναι ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μερικών υπάρχει και η έννοια της διάλυσης του μορφώματος, της απόσχισης του τουρκικού τμήματος την επαύριο της συμφωνίας όταν θα πάψει να υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία και η ενιαία κυριαρχία, και συνεπώς θα έχει μεγάλη σημασία για μας όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη».

«Με αυτό το σκεπτικό καταλαβαίνετε ότι σίγουρα η συμφωνία προς την οποία φαίνεται ότι οδεύουμε θα είναι μια κατάσταση η οποία θα θέτει τον ελληνισμό της Κύπρου σε τρομακτικούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, η κ. Θεοχάρους είπε πως χρησιμοποιείται το επιχείρημα το οποίο προέβαλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσει να υφίσταται η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «η συνέχιση της ισχύος της συνθήκης εγκαθιδρύσεως δεν προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την απόσχιση του τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου».

Παράλληλος κύκλος συνομιλιών στο εξωτερικό

Αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «είναι γνωστό πως διεξάγονται συνομιλίες εκτός Κύπρου με τη συμμετοχή βρετανικών και αμερικανικών παραγόντων και της ΕΕ προς τον στόχο της επίσπευσης της επίλυσης του Κυπριακού».

Υπενθύμισε ότι αυτό πυροδότησε πρόσφατη ανακοίνωση του Κινήματος ότι πέραν από τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο, υπάρχει και ένας παράλληλος κύκλος συνομιλιών, τον οποίο δε γνωρίζουμε, και αίφνης θα δούμε ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να υπερισχύσει και των συνομιλιών που διεξάγονται στη Κύπρο.

«Και αυτός είναι ο κίνδυνος της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, η οποία ναι μεν εμφανίζεται ως μια τυπική διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να εξελιχθεί ως ο καταλύτης για μια πολυμερή ή πενταμερή διαδικασία που θα έχει και την επικυριαρχία αυτών των συνομιλιών, της Αμερικής, της Βρετανίας και της ΕΕ, για τις οποίες σας μίλησα προηγουμένως», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα