Ερευνητική ΣΚΤ: Σε «σκονάκι» τ'όνομα «ύποπτης» αναδιάρθρωσης

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Κατά τις σημερινές εργασίες κλήθηκαν για κατάθεση τα πρώην μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Σουζάνα Πογιατζή, Άδωνης Πηγασίου και Θανάσης Σταύρου.

Αναλύοντας τους λόγους της παραίτησής της, η κ. Πογιατζή τούς διαχώρισε ουσιαστικά στους εξής: Εισαγωγή ΣΚΤ στο ΧΑΚ, ισορροπίες στην επιτροπεία και στις άλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα

με την κ. Πογιατζή, η παραίτησή της οφείλεται σε άλλες επαγγελματικές της υποχρεώσεις, στο ότι δεν ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός οργανισμού που δεν ήταν αρκετά εύρωστος, ώριμος και βρισκόταν σε κατάσταση εργοταξίου, αλλά και στο ότι ένιωθε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά στον συγκεκριμένο οργανισμό, δηλαδή, όπως εξήγησε, ήταν μειοψηφία σε πολλά θέματα. «Οι ισορροπίες στην επιτροπεία ήταν δεδομένες και έτσι αντιλήφθηκα ότι η συνεισφορά μου ήταν περιορισμένη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ένα από τα σοβαρά θέματα που είχαμε στην επιτροπεία, που ήταν και θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής ανεξαρτησία στο Συμβούλιο».

Συνεργασία ΣΚΤ με Altamira για τα ΜΕΔ

Εξάλλου, ερωτηθείσα πώς λήφθηκε η απόφαση τον Δεκέμβριο του 2016 για την απευθείας ανάθεση στην Altamira για δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση των ΜΕΔ, η κ. Πογιατζή είπε ότι, όταν παρέλαβε την κλήση για να παραστεί στην ερευνητική επιτροπή, ζήτησε από τη Γραμματεία της ΣΚΤ να της παραδοθούν όλα τα πρακτικά των συνεδριών τον καιρό που ήταν μέλος της επιτροπείας και δεν της δόθηκαν, λόγω του ότι δεν υπόγραψε δεσμευτική/εμπιστευτική δήλωση που της ζητήθηκε.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστης είπε ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει κατά πόσον η ΣΚΤ τής έχει αποστείλει όλα όσα έχει ζητήσει.

«Διότι, αν η (ερευνητική) επιτροπή τα έχει και μπορεί να κάνει χρήση, τότε διερωτώμεθα γιατί δεν σας τα παρέδωσαν εσάς», πρόσθεσε ο κ. Αρέστη απευθυνόμενος στην κ. Πογιατζή, στην οποία ζητήθηκε στη συνέχεια και ανέγνωσε τη δεσμευτική δήλωση που της δόθηκε από τη ΣΚΤ.

Ερωτηθείσα πώς ξεπεράστηκε από την επιτροπεία το πρόβλημα της μη λήψης προσφορών και της ανάθεσης απευθείας στην Altamira, η κ. Πογιατζή είπε ότι δεν θυμάται, γιατί δεν της δόθηκαν τα πρακτικά.

Τότε, ο κ. Αρέστη είπε στην κ. Πογιατζή ότι θα κληθεί εκ νέου να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή, όταν η επιτροπή εντοπίσει το συγκεκριμένο πρακτικό της συνεδρίας της επιτροπείας της ΣΚΤ τον Δεκέμβριο του 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πογιατζή είπε ότι, όταν υπέβαλε την παραίτησή της, καλέστηκε τον Απρίλιο του 2017 από την Joint Supervisory Teams (JSTs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (από μια ομάδα υπό τον επικεφαλής εποπτείας της ΚΤ Γιάγκο Δημητρίου), ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 καλέστηκε σε συνάντηση στην Κύπρο από την ΕΚΤ.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με την JSTs μίλησαν για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης - δηλαδή το θέμα της έλλειψης ανεξαρτησίας – για το θέμα της εισαγωγής του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, γιατί τότε συζητείτο η δωρεάν διάθεση του 25% του Συνεργατισμού στο ευρύ κοινό και «λίγο για το θέμα της κουλτούρας του Συνεργατισμού, που τους ανησυχούσε».


Είπε, ακόμη, ότι με την ΚΤ συζήτησαν το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της έλλειψης της ανεξαρτησίας που υπήρχε στην επιτροπεία, καθώς και θέματα λειτουργίας της επιτροπείας.

Τέλος, ανέφερε ότι με την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο του 2018 συζήτησαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Σε λευκή κόλλα το όνομα του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, του οποίου το δάνειο έτυχε αναδιάρθρωσης

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Άδωνη Πηγασίου αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες αποχώρησε από τον Συνεργατισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του, σε συνάντηση που είχε στην Κεντρική Τράπεζα, ερωτήθηκε για την αναδιάρθρωση δανείου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Όταν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρία, λέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση αυτή ήταν επιχειρηματικά σωστή για την τράπεζα.

Η Κεντρική, ωστόσο, είχε εκφράσει τη διαφωνία της με αυτή την κίνηση. Από πλευράς του, ο κ. Πηγασίου είπε ότι «δεν μπορεί να αναδιαρθρώνεται το δάνειο του οποιουδήποτε αξιωματούχου του κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα