Υφ.Ναυτιλίας:Υπήρχε οξυγόνο και Πρ. Βοήθειες στο σκάφος του Ακάμα

Τη θέση ότι το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο άτυχος Χριστόφορος Χριστοφόρου είχε όλα τα πιστοποιητικά και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία, διατύπωσαν στο SigmaLive αξιωματούχοι του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός Νατάσα Πηλείδου ανάφερε στο SigmaLive ότι, με αφορμή την καταγγελία που έγινε στην ιστοσελίδα μας, για τη μη ύπαρξη οξυγόνου και Πρώτων Βοηθειών στο ακτοπλοϊκό σκάφος, κινήθηκαν οι απαραίτητες

διαδικασίες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούσε κάτι τέτοιο.

«Επιβεβαιώσαμε, όταν έγινε η επιθεώρηση του πλοίου, ότι υπήρχε οξυγόνο και το κουτί των Πρώτων Βοηθών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυρία Πηλείδου πρόσθεσε ότι το πλήρωμα του εν λόγω ακτοπλοϊκού σκάφους είχε όλα τα πιστοποιητικά που προβλέπονται.

Αναφορικά με την απουσία απινιδωτή, κάτι για το οποίο έγινε σχετική αναφορά στην καταγγελία του αυτόπτη μάρτυρα, η Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι δεν προβλέπεται στη νομοθεσία.

Ωστόσο, το Υφυπουργείο, τόνισε, επεξεργάζεται συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα αφορά την τοποθέτηση απινιδωτή στα ακτοπλοϊκά σκάφη.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Κώστας Ιακώβου, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε το SigmaLive, ανέφερε ότι ανεξάρτητος επιθεωρητής του Υφυπουργείου μετέβη μετά το περιστατικό στο εν λόγω ακτοπλοϊκό σκάφος.

Ο ανεξάρτητος επιθεωρητής, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, διαπίστωσε ότι κατά την επίμαχη ημέρα Δευτέρα (6/8), όπου συνέβη το μοιραίο, υπήρχαν στο ακτοπλοϊκό σκάφος το κουτί Πρώτων Βοηθειών και το οξυγόνο.

Όπως πρόσθεσε, το οξυγόνο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη μεταφορά του 62χρονου Χριστόφορου Χριστοφόρου από το ταχύπλοο προς το λιμάνι του Λατσιού, απ’ όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, ο καθιερωμένος έλεγχος των ακτοπλοϊκών σκαφών γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Στο συγκεκριμένο ακτοπλοϊκό σκάφος διενεργήθηκε έλεγχος στις 29 Μαΐου και εκδόθηκε ακολούθως πιστοποιητικό καταλληλότητας στις 7 Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο κ. Ιακώβου αν ο έλεγχος που πραγματοποιείται μια φορά κάθε θερινή σεζόν είναι επαρκής, απάντησε καταφατικά.

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι το πλήρωμα που βρισκόταν στο σκάφος πληρούσε τον απαραίτητο αριθμό που προβλέπεται (τέσσερα άτομα) και κατείχαν όλα τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης.

Ο κ. Ιακώβου ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου άντρα, διενεργείται από την Αστυνομία.

Το Υφυπουργείο, υπογράμμισε, δεν διεξάγει έρευνα, αλλά ζητεί έκθεση γεγονότων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (6/8) ο άτυχος 62χρονος βρισκόταν μαζί με τη συμβία και την 14χρονη κόρη του σε σκάφος αναψυχής, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Λατσί – Ακάμα, με στάση για κολύμπι στο Blue Lagoon.

Ο ίδιος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Αστυνομία, φέρεται να εντοπίστηκε αναίσθητος στο νερό.

Ακολούθως μεταφέρθηκε με μικρό ταχύπλοο σκάφος στο λιμάνι του Λατσιού, απ’ όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο και τον διεκόμισε στον Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα