Έρανο για βοήθεια στο λαό του Αρτσάχ ανακοίνωσε η Ομάδα Φιλίας Κύπρου Αρτσάχ

Την αδιαφορία του σύγχρονου κόσμου, κυρίως της ΕΕ και του ΟΗΕ, και την άρνηση του να παράσχει στήριξη και βοήθεια στον αρμενικό λαό του Αρτσάχ, ο οποίος αυτό το διάστημα σφαγιάζεται από Τούρκους και τζιχατιστές, επέκρινε η Ομάδα Φιλίας Κύπρου Αρτσάχ, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή εράνου στην Κύπρο για αγορά και αποστολή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού.



Μιλώντας σε δημοσιογραφική

διάσκεψη, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου Αρτσάχ (Νακόρνο – Καραμπάχ) Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε αρχικά στις τραγικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ώρες στο Αρτσάχ όπου, όπως ανέφερε, δυστυχώς έχει σπάσει το νότιο μέτωπο όπου έχει επιτεθεί όλος ο όγκος των τουρκικών, αζερικών και τζιχατιστικών δυνάμεων. Πλέον, οι δυνάμεις αυτές, όπως είπε, βρίσκονται σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από την ιερή πόλη των Αρμενίων Σουσί.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως στη ψεσινή Σύσκεψη Κορυφής της ΕΕ ασχολήθηκε με τους «τραγικούς και άθλιους αποκεφαλισμούς πολιτών στη Γαλλία», όμως δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά για τους εκατοντάδες αποκεφαλισμούς των τζιχαντιστών στο Αρτσάχ και για τη γενοκτονία, όπως ανέφερε, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε, υπάρχουν καθημερινά δημοσιευμένες φωτογραφίες αποκεφαλισμένων Αρμενίων στρατιωτών, των οποίων οι τζιχαντιστές κρατούν το κεφάλι ως τρόπαιο.

Ανέφερε πως χτες υπήρξε μια τραγική έκκληση εκ μέρους του Προέδρου του Αρτσάχ ο οποίος είπε πως αποφάσισαν να παραμείνουν στην γη τους και να πεθάνουν εκεί, χωρίς να παραδοθούν, δήλωση που δείχνει το μεγαλείο αυτού του λαού. Επεσήμανε πως αν πέσει το Σουσί δεν θα υπάρχει καμία αντίσταση μέχρι την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνεχιστεί και μετά από 100 μέρες, όπως έγινε στη Ρουάντα, θα «πάρει χαμπάρι ο ΟΗΕ ότι κάτι κακό έγινε, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αρχίσει να κλαίει και να οδύρεται και θα προσπαθεί να αναγνωρίσει τη σφαγή».

Τόνισε πως αυτό που ζητούν από τώρα είναι «να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του αρμενικού λαού του Αρτσάχ» και έκανε έκκληση προς την κυπριακή, την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και προς την ΕΕ για να παρέμβουν αυτή τη στιγμή για να σταματήσει αυτή η σφαγή.

Παράλληλα, η κ Θεοχάρους ανακοίνωσε την έναρξη από σήμερα ενός εράνου για αγορά όλων των απαραιτήτων ιατρικών υλικών για την περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου στο Αρτσάχ, καλώντας τους Κύπριους πολίτες να συμβάλουν με το υστέρημα τους σε αυτή την προσπάθεια. Είπε πως δεν αρκούν οι διαδηλώσεις και οι φωνές αλλά πρέπει να βάλουμε το χέρι στη τσέπη και να βοηθήσουμε τον μαχόμενο αυτό λαό. Τόνισε πως η διαχείριση των χρημάτων θα γίνει από ακεραίου χαρακτήρα άτομα, τα οποία και θα ανακοινώσει.

Όπως είπε, προχτές καταστράφηκαν και τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία (στρατιωτικό, Γενικό, μαιευτικό και παιδιατρικό) της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Όπως την έχουν ενημερώσει, ανά πάσα στιγμή 500 αζέρικα και τουρκικά Drones πετούν πάνω από το Αρτσάχ με την αεράμυνα να μην έχει τρόπους αντιμετώπισης τους.

«Καταλαβαίνετε ότι ένας μικρός λαός των 150 με 160 χιλιάδων, δεν μπορεί να τα βάλει με ένα στρατό 10 εκατομμυρίων τον οποίο στηρίζει η Τουρκία άμεσα χωρίς ενδιάμεσους μηχανισμούς, με τουρκικά μαχητικά F-16 και με drones», είπε και σημείωσε πως όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν και εμάς εδώ στην Κύπρο.

Η κ. Θεοχάρους τόνισε την αδιαφορία του σύγχρονου κόσμου σε αυτό που εξελίσσεται στο Αρτσάχ, την άρνηση του σύγχρονου κόσμου να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού και την επάρκεια επίσης του σύγχρονου κόσμου να παράσχει ουσιαστική βοήθεια. «Εμείς όμως θα είμαστε μπροστά, πρωτοπόροι και θα βρεθούμε σύντομα ανάμεσα τους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον έρανο, η κ. Θεοχάρους είπε πως έχουν κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε αυτός να γίνει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, ενώ οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει κάποια αποστολή από μέλη της Ομάδας στο Αρτσάχ, η κ. Θεοχάρους είπε στην παρούσα φάση δεν θα ήθελε να ανακοινώσει κάτι για ευνόητους λόγους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκονται «εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει».

Ο Βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας στη διάσκεψη κάλεσε τον κυπριακό λαό να συνεισφέρει απλόχερα στον έρανο που θα ξεκινήσει σημειώνοντας πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε ως λαός να κάνουμε για να στηρίξουμε με φαρμακευτικό υλικό τους αδελφούς Αρμένιους που σφαγιάζονται στο Αρτσάχ.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε στη συνέχεια πως αυτό που ζει σήμερα ο γαλλικός λαός και η επίθεση από τζιχαντιστές είναι το αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας της ΕΕ απέναντι στην επίθεση των τζιχαντιστών και της βαρβαρότητας στο λαό της Αρμενίας. Επεσήμανε πως θα ακολουθήσουν και χειρότερα αν δεν απαντηθεί στο μέτωπο του Αρτσάχ η επίθεση των τζιχαντιστών, οι οποίοι υποκινούνται από την Τουρκία.

Αν δεν δοθεί μια σκληρή απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό θα θερίσουν τους αιματηρούς καρπούς όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, είπε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως αυτό θα αποτελέσει μια δίκαιη τιμωρία απέναντι στην αδιαφορία που επιδεικνύει η ΕΕ και τα ΗΕ στη γενοκτονία αυτή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη είπε πως ένας μικρός λαός αφέθηκε μόνος του απέναντι στο τουρκικό θηρίο για ακόμα μια φορά και σημείωσε πως και εμείς ως Κύπρος και κυπριακός λαός είμαστε πολύ κοντά με αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Αρτσάχ.

«Όσο δεν καταλαβαίνουμε πως όσο αφήνουμε τα πράγματα μόνα τους, μέσω από μια αδιαφορία, και μέσα από ανοχή της υποκρισίας, το τέλος δεν είναι πολύ μακριά για όλους. Ο λαός σήμερα του Αρτσάχ σφαγιάζεται καθημερινά από Τούρκους τζιχαντιστές και Τούρκους Αζέρους. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ποιος έχει σειρά και να βοηθήσουμε αυτό το λαό που αφέθηκε μόνος να κρατήσει τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης», είπε και κατέληξε λέγοντας πως «αν περιμένουμε από αυτή την Ευρώπη να μας σώσει τότε πλανόμαστε πλάνην οικτρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα