Επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις Φαλτσιανί ο ΥΠΟΙΚ

Τις αναφορές του 43χρονου Γάλλο-ιταλού τραπεζίτη Ερβέ Φαλτσιανί σε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Σημερινή ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ είναι ατελής, επιβεβαίωσε ουσιαστικά στην πρώτη του τοποθέτηση επί του θέματος, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στις Τομές στα Γεγονότα του Σίγμα.

Ο υπουργός άφησε να νοηθεί πως είναι εις γνώσιν των Αρχών πως υπάρχουν και άλλες πηγές πληροφόρησης για εξασφάλιση και άλλων ονομάτων-πελατών της Ελβετικής Τράπεζας

HSBC, καθώς και άλλων τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως ο Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που έκλεψε το αρχείο της HSBC βοήθησε τις Γαλλικές Αρχές να δημιουργήσουν τη λίστα Λαγκάρντ, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι η κυπριακή λίστα είναι ελλιπής και ότι έχουμε μόνο το 1/3 των ονομάτων, κατά μέσο όρο.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες»

Σχολιάζοντας αυτή την αποκάλυψη του Φαλτσιανί, ο υπουργός ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν έχουμε το 1/3 ή τo 1/4 , προσθέτοντας πως δεν εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση για μια διαδικασία που «έχει ανακριτική χροιά», όπως είπε.

«Όταν υπάρχει μια τέτοια διαδικασία δεν λες δημοσίως, και δεν διατυμπανίζεις ποιους οδούς θα ακολουθήσεις κατά τη διερεύνηση που διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» σε σχέση με τις έρευνες για τη φοροδιαφυγή.

Για την αναφορά του 43χρονου πως δεν τον έχουν προσεγγίσει ακόμη οι κυπριακές Αρχές, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως δεν είπε κάτι το αντίθετο. «Δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το σχολιασμό, αν πρέπει η όχι να τον προσεγγίσουμε. Θα γίνει ότι πρέπει να γίνει κατά την άποψη των Φορολογικών και Ανακριτικών Αρχών», επανέλαβε.

«Τα στοιχεία του Φαλτσιανί είναι αξιόπιστα»

Ακολούθως, σημείωσε ότι μέσα από την πορεία των ερευνώ διαπιστώνεται πως τα στοιχεία του Ερβέ Φαλτσιανί είναι αξιόπιστα, καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις μη καταβολής φορολογίας. Εξήγησε, επίσης, πως η λίστα Λαγκάρντ λήφθηκε από τις Γαλλικές Αρχές, βάσει διακρατικής συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα αφότου ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα επιβληθούν φορολογίες, ενώ θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων. «Στόχος δεν είναι μόνο να πάρουμε τα χρήματα, αλλά και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι αποδεδειγμένα έχουν παρανομήσει».

«Τεράστιος όγκος πληροφόρησης»

Σε σχέση με την εξασφάλιση περαιτέρω στοιχείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ευτυχώς μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα και τα δεδομένα. Πλέον υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες που καθιερώνουν την απόλυτη διαφάνεια και πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς.Στο παρελθόν έπρεπε να διαρρεύσουν στοιχεία ή να υποβληθούν, ονομαστικά, αιτήματα για να εξασφαλιστούν πληροφορίες. Τώρα υπάρχει ένα πολύ πιο διερευνημένο πλαίσιο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφόρησης, η οποία πλέον δίνει πολύ αυξημένες δυνατότητες πάταξης τέτοιων φαινομένων».

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, επειδή πολλά εξαρτώνται "από τις κινήσεις και ενέργειες όλων" και ανέφερε ως παράδειγμα το ζήτημα με το ωράριο των καταστημάτων.

«Αναμένω και ελπίζω πως η βουλή θα επιβεβαιώσει ξανά την υπευθυνότητα και σε αυτό το ζήτημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα