Επίτροπος Διοικήσεως:Θύματα συστηματικών διακρίσεων οι τρανς

Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να γίνονται θύματα συστηματικών διακρίσεων, αρνητικών στερεοτύπων, εκφοβισμού ακόμα και βίαιων επιθέσεων, δηλώνει η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου με αφορμή την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι η Διεθνής Μέρα Μνήμης Διεμφυλικών Ατόμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τρόπος που η Αστυνομία πρέπει να χειρίζεται τέτοια περιστατικά θα αποτελέσει το αντικείμενο παρέμβασής της, το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ως Αρχή κατά των Διακρίσεων έχω τονίσει σε παρεμβάσεις μου ότι καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας είναι η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το σεξουαλικό

προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Σαββίδου.

Έχω υποβάλει, προσθέτει, «συγκεκριμένες θέσεις και εισηγήσεις σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης ενός θεσμικού πλαισίου που να θέτει γρήγορες και διαφανείς διοικητικές διαδικασίες μέσω των οποίων τα διεμφυλικά άτομα θα μπορούν να προβαίνουν σε αλλαγή του φύλου και του ονόματος τους, στη βάση του δικού τους αυτοπροσδιορισμού σε όλα τα επίσημα τους έγγραφα».

«Οι διαδικασίες αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προϋποθέτουν στείρωση ή άλλη υποχρεωτική ιατρική θεραπεία, όπως ορμονοθεραπεία ή επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου αλλά θα πρέπει να βασίζονται στην συνειδητή επιλογή ενός προσώπου να υιοθετήσει το αντίθετο φύλο από το βιολογικό του», σημειώνει.

Παράλληλα, συνεχίζει η Επίτροπος Διοικήσεως «έχω επανειλημμένως υπογραμμίσει, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σχετική νομολογία του ΕΔΔΑ, ότι τα τρανς άτομα πρέπει, εφόσον και μόνο το επιθυμούν, να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου».

Σύμφωνα με την ίδια «τα τρανς άτομα εξακολουθούν να γίνονται θύματα συστηματικών διακρίσεων, αρνητικών στερεοτύπων, εκφοβισμού ακόμα και βίαιων επιθέσεων».

Τα περιστατικά αυτά, προσθέτει η κ. Σαββίδου, «δεν αξιολογούνται και δεν καταγράφονται ως τρανσφοβικά αδικήματα ενώ πολλές φορές υποτιμάται η σοβαρότητα και η βιαιότητά τους». Αυτό, αναφέρει, «έχει ως αποτέλεσμα, να παραγνωρίζονται και να αποσιωπούνται αδικήματα εις βάρος των τρανς προσώπων τα οποία διστάζουν να αποταθούν στις αρχές φοβούμενα τόσο το χλευασμό και την απαξίωση όσο και περαιτέρω θυματοποίηση».

«Η ανάγκη ποινικής ρύθμισης του τρανσφοβικού (και ομοφοβικού) αδικήματος καθώς και ο τρόπος που η αστυνομία πρέπει να χειρίζεται τέτοια περιστατικά θα αποτελέσει το αντικείμενο παρέμβασής μου το επόμενο χρονικό διάστημα», σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως.

Υποδεικνύει ακόμη ότι «η πρόκληση της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια του κράτους δικαίου, συνίσταται στην εφαρμογή μιας προσέγγισης που θα αποσκοπεί την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ατόμων, χωρίς αποκλεισμούς και θεσμικό ρατσισμό».

«Είναι αυτονόητο και το έχω συστηματικά τονίσει ότι τα ΛΟΑΔ δικαιώματα δεν αποτελούν ειδικά προνόμια αλλά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΔ ατόμων δεν είναι αποκομμένες από τις γενικότερες διεκδικήσεις για ισότητα», αναφέρει.

Εντάσσονται, αντίθετα, επισημαίνει, «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σεβασμού της κάθε μορφής ετερότητας και προστασίας των δικαιωμάτων όλων των μελών μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα