Επιστολή στο Υπ. Γεωργίας για πατάτες από τα κατεχόμενα

Επιστολή με θέμα τη «Διακίνηση πατατών από τα κατεχόμενα», η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διευθύντρια Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλλα Γεωργίου, έστειλαν σήμερα στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ - ΕΚΑ - ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ - ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Στην επιστολή τους οι Οργανώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση τους, γράφουν ότι έχουν ενημερωθεί από μέλη τους πατατοπαραγωγούς, ότι διακινούνται από συγκεκριμένους εμπόρους χιλιάδες τόνοι πατατών από τα κατεχόμενα (γύρω στις 2,5 χιλιάδες τόνους).

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή θα πλήξει τα συμφέροντα των πατατοπαραγωγών και θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, μετά την περσινή κακή χρονιά με τις ζημιές που είχαν οι πατατοπαραγωγοί, με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία του τόπου. Στα κατεχόμενα οι γεωργοί χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πιθανότητα στα προϊόντα αυτά να υπάρχουν υπολείμματα αυτών των απαγορευμένων φαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, αλλά και το καλό όνομα των κυπριακών πατατών», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι το ΣΕΚΠ έχει αδιάθετους 3 χιλιάδες τόνους πατάτες, ενώ τέλος Φεβρουαρίου τελειώνει η εκρίζωση της χειμερινής εσοδείας, και οι έμποροι θα μπορούσαν να προμηθευτούν πατάτες από το ΣΕΚΠ και όχι να φέρνουν -όπως σημειώνει - από τα κατεχόμενα.

«Παράλληλα, στο επόμενο χρονικό διάστημα των 10 ημερών, θα ξεκινήσει η εκρίζωση της ανοιξιάτικης εσοδείας πατατών με αποτέλεσμα να μπουν στην αγορά μαζί με τις πατάτες που έρχονται από τα κατεχόμενα με όλες τις αρνητικές εμπορικές συνέπειες», σημειώνουν.

Οι αγροτικές οργανώσεις, στην επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, «ώστε να γίνονται αυστηρότεροι φυτοϋγιεινομικοί έλεγχοι και να εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, για αποτροπή όλων αυτών των κινδύνων».

«Επίσης, να μελετηθεί η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ενέργεια να φέρνουν από τα κατεχόμενα Ελληνοκύπριοι έμποροι ανταγωνιστικά προϊόντα και γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα αυτά στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα δικά μας κατεχόμενα κτήματα», καταλήγουν.

Πηγή :ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα