Επιστολή ομογενών σε ΥΠΕΞ ΗΕ για την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα

Επιστολή με την οποία επισημαίνουν την ανάγκη σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα απευθύνουν προς την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας τα μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Επισημαίνουν αρχικά τη συνεχιζόμενη κατοχή και την πολιτική εποικισμού των κατεχομένων, αλλά και την ελπίδα για επανένωση του νησιού με δημοκρατικές αξίες, ελευθερία έκφρασης και ανεξιθρησκεία.

Σημειώνουν τον πρόσφατο διορισμό του φιλοκύπριου πρώην Βουλευτή Ντέιβιντ Μπάροους από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στη θέση του αναπληρωτή ειδικού απεσταλμένου

για την ελευθερία θρησκείας ή πίστης και τονίζουν ότι οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίζει το σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.

«Τώρα είναι η ώρα να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας λειτουργικής δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251. Αυτό απορρίπτει τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια λύση δύο κρατών. Τώρα είναι η ώρα να αναληφθεί πρωτοβουλία για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες να επαναρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, οι θετικές διαπραγματεύσεις, χωρίς εντάσεις και απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες τονίζουν επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προσθέτουν ότι ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για την προώθηση της ελευθερίας θρησκείας ή πίστης στο Λονδίνο το ερχόμενο καλοκαίρι, οι ίδιοι είναι βέβαιοι ότι αυτές οι ιδέες θα οδηγήσουν σε σεβασμό όλων των πολιτιστικών και των θρησκευτικών δογμάτων, όπως και στην κατάργηση κάθε προώθησης ακραίων ρατσιστικών απόψεων.

Σημειώνουν ότι οι Κύπριοι έχουν στερηθεί αυτά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για πάρα πολύ καιρό και για αυτό ζητούν από την κα Τρας να συμπεριλάβει στην ατζέντα της το μόνο διαιρεμένο νησί στην Ευρώπη που έχει υπομείνει τόσες πολλές παραβιάσεις, αλλά και συντριβή της πολιτιστικής κληρονομίας κατά την τουρκική εισβολή, μιας κληρονομιάς που έχει εκτιμηθεί από την UNESCO.

Επισημαίνουν τον βανδαλισμό εκκλησιών  και την εμπορία πολύτιμων κλεμμένων θρησκευτικών εικόνων, τη σύληση ναών και το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων. Επισημαίνουν δε ως ενδεικτική των αρνητικών προθέσεων του Προέδρου Ερντογάν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ζητούν, τέλος, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως συνοδευτικό μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Ελευθερίας Θρησκείας ή Πίστης μα υπερασπιστεί το λαό της Κύπρου στον αγώνα του για επίτευξη αυτών των ελευθεριών.

Την επιστολή συνοδεύουν δύο φωτογραφίες, της εικόνας της Παναγίας των Καθάρων από τον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου και της Παναγίας της Κανακαριάς από τη Λυθράγκωμη.

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων οι Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι και Αντώνης Σαββίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολή, ΥΠΕΞ ΗΕ,epistoli, ypex ie