Επιστήμονες Οξφόρδης βρήκαν τον κατάλληλο στόχο για εμβόλιο κορωνοϊού

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την πρόληψη κορωνοϊού  αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Μια ομάδα στην Οξφόρδη με επικεφαλής την καθηγήτρια Sarah Gilbert, τον καθηγητή Andrew Pollard, την καθηγήτρια  Teresa Lambe, τον Δρ Sandy Douglas και τον καθηγητή Adrian Hill άρχισε από το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2020 να σχεδιάζει ένα εμβόλιο. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι έχουν εντοπίσει ένα υποψήφιο εμβόλιο και εργάζονται για

την πρώτη κλινική δοκιμαστική φάση.

Ένας φορέας εμβολίου αδενοϊού χιμπατζή (ChAdOx1), που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης, επελέγη ως η πλέον κατάλληλη τεχνολογία εμβολίου για εμβόλιο SARS-CoV-2, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση από τη μία δόση και δεν είναι αντιγραφόμενος ιός, οπότε δεν μπορεί να προκαλέσει μόνιμη μόλυνση στο εμβολιασμένο άτομο.

Αυτό επίσης καθιστά ασφαλέστερη την παροχή εμβολίου σε παιδιά, ηλικιωμένους και σε οποιονδήποτε με προϋπάρχουσα πάθηση όπως ο διαβήτης. Οι αδενοϊικοί φορείς χιμπατζή είναι ένας πολύ καλά μελετημένος τύπος εμβολίου, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε χιλιάδες  τύπους, ηλικίας από 1 εβδομάδα έως 90 ετών, σε εμβόλια που στοχεύουν πάνω από 10 διαφορετικές ασθένειες.

Οι κορωνοϊοί έχουν κορμούς σχήματος ράμφους στην εξωτερική μεμβράνη τους. Ανοσολογικές αποκρίσεις από άλλες μελέτες του κορωναϊού υποδηλώνουν ότι αυτοί είναι ένας καλός στόχος για ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο της Οξφόρδης περιέχει τη γενετική αλληλουχία αυτής της επιφανειακής ακίδας πρωτεΐνης μέσα στο κατασκεύασμα ChAdOx1.

Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η επιφανειακή ακίδα πρωτεΐνης του κορωναοού, η οποία εκκινεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον κορωνοϊό αν μολύνει αργότερα το σώμα. Η καθηγήτρια Gilbert και η ομάδα έχουν αναπτύξει προηγουμένως ένα εμβόλιο για άλλη νόσο του ανθρώπινου κορωνοϊού, το οποίο είναι το Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS), και αυτό έχει δείξει υπόσχεση στις πρώιμες κλινικές δοκιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα