Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στην τελετή παραλαβής εξοπλισμού για τις ανάγκες της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η επίσκεψη είναι η δεύτερη επίσκεψη στο κρατικό νοσηλευτήριο της Πάφου και εντάσσεται στα πλαίσια των επισκέψεων που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο του στο Νοσοκομείο Πάφου, προς εξέταση των προβλημάτων και εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Ιωάννου παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα στο Νοσοκομείο Πάφου,

προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που το αντιλήφθηκε.

Σε σχέση με το πρόβλημα που παρατηρείται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, ο κ. Υπουργός είπε πως δεν είναι θέμα υποστελέχωσης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, διότι - όπως εξήγησε – υπάρχει το ιατρικό προσωπικό και οι βάρδιες βγαίνουν κανονικά.

Ανέφερε πως ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλα νοσηλευτήρια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είναι ότι οι πλείστοι που προσέρχονται τις απογευματινές ώρες δεν είναι επείγοντα περιστατικά, κάτι που δημιουργεί μια συμφόρηση στο Τμήμα.

Πρόθεσή μας, συνέχισε, είναι και η διαλογή, ώστε τα επείγοντα περιστατικά να τυγχάνουν του ανάλογου χειρισμού και αυτά που δεν είναι επείγοντα θα πρέπει να περιμένουν.

Ο κ. Ιωάννου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Νεφρολογική κλινική λειτουργεί με 14 κλίνες, ενώ θα έπρεπε -βάσει νομοθεσίας- να έχει 8, καθώς και το θέμα που αφορά ποσό 100 χιλ. ευρώ που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για να γίνει σχεδιασμός, αφού υπάρχει ήδη χωροθέτηση, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Επίσης, κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Νεφρολογική κλινική του ΓΝ Πάφου είναι επανδρωμένη αυτή τη στιγμή με ένα νεφρολόγο, λόγω ατυχήματος του δεύτερου, ενώ στο Νοσοκομείο Λάρνακας υπάρχουν τοποθετημένοι πέντε.

Απαντώντας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως οι γιατροί αξιολογούνται από το αρμόδιο Τμήμα στο Υπουργείο Υγείας και τοποθετούνται με βάση τον όγκο εργασίας που έχει το κάθε νοσηλευτήριο.

Επεσήμανε δε, πως, λόγω ατυχήματος του 2ου ιατρού, η Νεφρολογική Κλινική του ΓΝ Πάφου επανδρώνεται σήμερα με έναν νεφρολόγο, προσθέτοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια από την περασμένη Παρασκευή που έγινε το ατύχημα, είτε με Αγορά Υπηρεσιών είτε με προσωρινή μετάθεση ιατρού από άλλη Επαρχία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Σε σχέση με τον αριθμό κλινών στη Νεφρολογική κλινική, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι κλίνες είναι αυτές που απαιτείται να διαθέτει η Κλινική, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αύξηση στον αριθμό των κλινών, ωστόσο το Νοσοκομείο είναι δεδομένο πόσες κλίνες μπορεί να έχει.

Αναφερόμενος γενικά στο θέμα του αριθμού των κλινών, είπε δεν μπορούμε “να αυξήσουμε από τη μια μέρα στην άλλη τις δυνατότητες σε κλίνες του Νοσοκομείου ολόκληρου”, προσθέτοντας πως αυτό είναι αδύνατο.

Η πρόθεση, συνέχισε, για το συγκεκριμένο Τμήμα, είναι να αναβαθμιστεί, σημειώνοντας πως υπάρχει από τον Σεπτέμβρη επιστολή που στάλθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα, παρά το γεγονός – όπως είπε- ότι το κονδύλι από το Υπουργείο Υγείας είναι εγκεκριμένο και υπάρχει το διαθέσιμο κονδύλι.

Περιμένουμε, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, από το αρμόδιο Τμήμα των Δημοσίων Έργων να προχωρήσει με κοστολόγηση, να δώσει τα χρονοδιαγράμματα και να προχωρήσει στην αναβάθμιση.

Είπε, ακόμη, πως σχετική επιστολή στάλθηκε εκ νέου, στις 6 Ιουνίου, ενώ και ο ίδιος είχε δύο συναντήσεις με την Υπουργό Συγκοινωνιών τον Μάιο, ώστε να προωθηθούν τα έργα που είναι αναγκαίο να γίνουν στο Υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείς για την Καρδιολογική Κλινική, ο Υπουργός Υγείας είπε πως οι ασθενείς αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στην Πάφο.

Ορισμένα περιστατικά καρδιακής φύσεως, είπε ο κ. Ιωάννου, εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Λεμεσού. Όσο για το αίτημα για να γίνει αγγειοπλαστική κλινική, ο Υπουργός ανέφερε πως αυτό εξυπακούεται πολλές άλλες υποδομές, οι οποίες ούτε υπάρχουν στην Πάφο αλλά ούτε και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών, είπε πως το θέμα αφορά διαχείριση της Διεύθυνσης της συγκεκριμένης κλινικής.

Εμείς, είπε, ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση, έχουμε μεριμνήσει και έχουμε εγκρίνει επιπρόσθετα 11 εκατ. για παραπομπές. Δυστυχώς, παρατήρησε, όχι μόνο στη συγκεκριμένη κλινική αλλά σε όλες τις κλινικές υπάρχει μια καθυστέρηση στις παραπομπές που παρατηρείται από τις διάφορες κλινικές στα Νοσοκομεία.

Ως Υπουργείο, ανέφερε, έχουν λάβει μέτρα και έχουν εγκρίνει τα κονδύλια, υπάρχουν οι παραπομπές - τα λεγόμενα κουπόνια - που μπορούν να στέλνουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, για να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.

Ανέφερε πως το Υπουργείο έχει ζητήσει από όλα τα Νοσοκομεία να στείλουν τις λίστες αναμονής, προσθέτοντας πως βγήκαν παραπεμπτικά για να μηδενιστούν όλες οι λίστες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Εάν υπάρχουν περιστατικά που εκκρεμούν από τον Αύγουστο, σημαίνει ότι δεν δόθηκαν τα παραπεμπτικά, εκτίμησε. Ανέφερε, επίσης, πως έχει σταλεί εγκύκλιος μετά από δική του πρωτοβουλία, μέσω της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δοθούν όλα τα παραπεμπτικά στους ασθενείς.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε τον Δήμο Γεροσκήπου, όπου είχε συνάντηση με την τοπική αρχή, με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Υγείας, θέμα που το Υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα