Πρόταση νόμου για κατανομή ποσοστού από κέρδη στοιχημάτων

Πρόταση νόμου που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών, την ανεξάρτητη Βουλευτή Άννα Θεολόγου και το ΕΛΑΜ, κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, με βάση την οποία το ποσοστό του 2% που δίνεται στον ΚΟΑ από τα κέρδη στη φορολογία των στοιχημάτων, να κατανέμεται στις κυπριακές ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των ομάδων και ακαδημιών τους και να μην γίνεται σαφής αναφορά,

όπως λέει σήμερα ο νόμος, μόνο στην ΚΟΠ.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι ο ΚΟΑ ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή και τη Βουλή, ενώ ο ΚΟΠ από κανένα δημόσιο φορέα ελέγχου. Με την πρόταση αυτή, είπε, επιθυμούμε να ελέγχουμε πώς ένα μέρος αυτής της φορολογίας αξιοποιείται και από ποιους.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών έχει υποβάλει αίτημα να δίνεται απευθείας σε αυτούς για την ευημερία και ασφάλισή τους, γιατί έχουν ελλείμματα στο σύστημα ασφάλισης, και ο ίδιος θεωρεί ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για να μην αυθαιρετεί, όπως είπε, η ΚΟΠ, είναι να έχει τον πλήρη έλεγχο αυτών των ποσών ο ΚΟΑ.

Αν ο ΚΟΑ, πρόσθεσε, θέλει να κατανέμει το ποσό και να δίνει το 1,5% στην ΚΟΠ μπορεί να το πράξει, αλλά θα είναι υπόλογος και αυτό είναι σαφής όρος στον προϋπολογισμό του, ότι δηλαδή πρέπει να έχει κανονισμό για τη διαχείριση των χορηγιών προς ομοσπονδίες και, ως εκ τούτου, η διαχείριση των κρατικών χορηγιών να ελέγχεται.

Απαντώντας σε σχόλιο για αναφορά της ΚΟΠ ότι τα σωματεία πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο από τη φορολογία του στοιχήματος και ότι το ποδόσφαιρο έχει τη μερίδα του λέοντος στα στοιχήματα, ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε αν στα ιπποδρομιακά στοιχήματα λαμβάνουν τη φορολογία τα άλογα.

Ανέφερε ότι αυτή η αρχή δεν πρέπει να υπάρχει και ότι ο ίδιος διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση και διερωτήθηκε αν είναι ορθό να καλούμε τους πολίτες να καταβάλλουν επιπλέον ποσό φορολογίας, για να πηγαίνει αυτή σε εταιρίες που στην ουσία ενισχύονται με δημόσιο χρήμα.

Συνεργατισμός

Ο κ. Περδίκης τοποθετήθηκε και στα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κατάφερε να ξεπουλήσει τον Συνεργατισμό με κόστος για τους φορολογούμενους, τις τελευταίες μέρες γίνεται προπαγάνδα, κατά την έκφρασή του, για να πείσει ότι αυτή η συμφωνία είναι και κερδοφόρα, γιατί απέτρεψε το κούρεμα των καταθέσεων.

Πέραν από την ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης ότι υπήρχε κίνδυνος για κούρεμα λόγω κακής διαχείρισης, εμείς σημειώνουμε ότι -για μια ακόμη φορά- η κυβέρνηση συλλαμβάνεται να ψεύδεται και να καταφεύγει σε επικοινωνιακά κόλπα, για να καλύψει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αποτυχίες της.

Οριζόντια ψηφοφορία

Για την οριζόντια ψηφοφορία και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι μια πρόταση υπάρχει για τις ευρωεκλογές και αυτή κατατέθηκε από τους Οικολόγους. Αυτή η πρόταση, είπε, δεν θα αποσυρθεί και ο οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να καταθέσει τροποποιήσεις, για να συζητηθούν σε θετικό πνεύμα, ωστόσο το να δίνεται η εντύπωση ότι θα υποβληθεί άλλη πρόταση, είναι εντελώς λανθασμένη. Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η πρόταση προωθεί την ιδέα της κλασματικής ψήφου και υπάρχουν δυνατότητες τροποποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα