Επιμένει για πενταμερή διάσκεψη ο Έιντε

Νέα δήλωση Έιντε, μετά από συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παραπέμπει σε πενταμερή διάσκεψη για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Και αυτό, παρά τη χθεσινή αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη (σε σχετική δήλωση του Έιντε ότι σε κάποιο στάδιο της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη για τις εγγυήσεις) ότι δεν είναι θέμα πενταμερούς, αλλά πολυμερούς.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε τα εξής: "Είχα πολύ καλές συναντήσεις στην Άγκυρα. Σύντομα θα επισκεφθώ την Αθήνα.

Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάποιο στάδιο θα πρέπει και οι πέντε να συναντηθούν".

Πηγές από το Προεδρικό ξεκαθάρισαν στο ΣΙΓΜΑ ότι δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης και ότι θέση της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση διεθνούς πολυμερούς διάσκεψης με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Θα πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις του 60’, χωρίς να παραγνωρίζεται η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, η συνθήκη εγγυήσεως αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου, θα συμμετέχει σε αυτή τη διάσκεψη".

«Όχι σε πενταμερή διάσκεψη» διαμηνύουν τα κόμματα με αφορμή τη χθεσινή δήλωση Έιντε ότι σε κάποιο στάδιο της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη για τις εγγυήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως είναι γνωστή η θέση για την αξίωση που υπάρχει για πενταμερή, προκειμένου να προκαταλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό ζήτησε η Τουρκία αρκετές φορές. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Διεθνή διάσκεψη με διευρυμένη συμμετοχή για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού προκρίνει το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απο πλευράς ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι όσο λιγότερο μιλά ο κ. Έιντε και παραμένει στο ρόλο διευκόλυνσης της διαδικασίας, τόσο το καλύτερο.

Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι οι εγγυήσεις μπορεί να καταργηθούν, χωρίς πενταμερή διάσκεψη.

"Δεν υπάρχει περίπτωση η ε/κ πλευρά ν’ αποδεχθεί σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης", δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Περαιτέρω, ο κ. Έιντε διαβλέπει περίγραμμα διευθέτησης στο περιουσιακό.

"Είμαι πεπεισμένος ότι βλέπουμε ένα περίγραμμα διευθέτησης στο περιουσιακό και με το οποίο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα, δεν είμαι ωστόσο έτοιμος να πω ακριβώς τι θα είναι αυτό, πριν ολοκληρώσουν (τη συζήτηση) οι ηγέτες".

Το ΣΙΓΜΑ ζήτησε το σχόλιο της κυβέρνησης επί του θέματος και διπλωματική πηγή τοποθετήθηκε ως εξής.

"Σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα, που να ικανοποιεί στην πράξη αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, δηλαδή το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Ανταλλάζονται συνεχώς απόψεις και σχετική εργασία παραπέμπεται στους δύο διαπραγματευτές".

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών για το 2015 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, οπότε, θα επισκεφθούν καί το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα