Η αντιπαράθεση Υπουργικού – Γ. Ελεγκτή καλά κρατεί

Νέες φωτιές ανάβει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης ότι η Ε.Φ, ήταν ένα από τα παραδείγματα που αναδείχθηκαν κατά την προχθεσινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του ευρύτερου θέματος σε σχέση με το πώς παρεμβαίνει σε αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Υπ. Άμυνας από τον Οκτώβρη του 2009 ξεκίνησε διαδικασία για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού ραντάρ και του αναγκαίου λογισμικού, ώστε να δημιουργηθεί στρατιωτικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων.

Το κέντρο αυτό θα μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα

συστήματα αεράμυνας της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο με τα υπάρχοντα συστήματα σήμερα είναι αδύνατο.

Το Συμβούλιο Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας (ΣΥΠΑΑ) έχει ήδη κατακυρώσει τη σύμβαση και ουδεμία καθυστέρηση έχει προκληθεί λόγω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η μόνη διαφορά που θα υπήρχε αν η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κατέγραφε τις επιφυλάξεις της στα σχετικά πρακτικά, θα ήταν να έχει ελλιπή ενημέρωση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας που θα κληθεί στη συνέχεια να εγκρίνει αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να παρέμβει, ούτε και παρεμβαίνει, σε αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αναφέρθηκε στη συνεδρία του Υπουργικού, για να καταδειχθεί ότι κάποιες ενέργειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είτε γιατί έχει επιφυλάξεις είτε γιατί υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγε καλά στις διαδικασίες, ενδεχομένως να αποβούν μοιραίες σε θέματα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών αφορά κατακύρωση σε ιδιωτική εταιρεία και όχι κρατική εταιρεία άλλης χώρας ή διακρατική συμφωνία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι στοιχεία απόρρητης σύμβασης έχουν δοθεί σε εφημερίδα.

Το συγκεκριμένο κέντρο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα θα έχει την ευθύνη των πρωτοκόλλων επικοινωνίας τόσο στις συχνότητες εκπομπής των ραντάρ αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των πυραυλικών οπλικών συστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα