Επικρίσεις για το «Κάποτε στην Κύπρο» από την οικογένεια Κιουτσιούκ

Στους αντιδρούντες στην τουρκική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» που προβάλλεται από την TRT 1 με αναμετάδοση και από τον παράνομο «Μπαϊράκ» για τα γεγονότα που αφορούν την περίοδο 1963 – 1967 στην Κύπρο, προστέθηκε και η οικογένεια του δρος Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, που ίδρυσε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ και με δηλώσεις συγγενών εν ζωή του ιστορικού ηγέτη των Τ/κ, αντιδρούν γιατί στη σειρά εμφανίζεται μόνο

ο ρόλος του Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ο Κιουτσιούκ ήταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός που υπέγραψε για τους Τ/κ την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο γιος του Φαζίλ Κιουτσιούκ και διευθυντής της εφημερίδας, Μεχμέτ, και η εγγονή του, Σελέν Σουλέιχα, κάνουν λόγο στην Χαλκίν Σεσί για ασέβεια «στον ηγέτη και την ιστορία μας».

«Εάν μια σειρά πρόκειται να δημιουργηθεί με βάση την ιστορία της Κύπρου, εάν οι άνθρωποι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ονόματα και επίθετα και ο ηθοποιός που παίζει τον Δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ πρόκειται να περιμένει, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην ιστορία. Αυτό δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ, αλλά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πραγματικά ονόματα και να παρομοιάσετε την εμφάνισή του, θα δημιουργήσετε επίσης ένα σωστό σενάριο», ανέφερε ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ. Πρόσθεσε δε ότι ο πατέρας του ποτέ δεν ήταν ο «δεύτερος άνθρωπος» (ΣΣ:βοηθός) του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

«Εύχομαι στα επόμενα επεισόδια τα λάθη να διορθωθούν. Αυτό είναι ένα φιάσκο», πρόσθεσε ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ.

Η ιστορία της σειράς, από άποψη πλοκής, έχει ξεκινήσει από πολύ πιο πριν, συμπλήρωσε λέγοντας ότι στη σειρά υπάρχουν άνδρες στο δρόμο που περπατούν και άλλοι που φωνάζουν 'Ενωση', χωρίς να εξηγείται τί ήταν η Ένωση. «Με το να γράφει πάνω στο καπέλο ΕΟΚΑ, γίνεται αυτό; Υπάρχουν πολλά ανιστόρητα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν θέλετε να κάνετε μια σειρά κάντε την, αν θέλετε να βάλετε και μια ιστορία αγάπης, βάλτε, αλλά την ιστορία δεν μπορείτε να την αλλάζετε. Εσείς εξηγείτε την ιστορία λάθος. Εάν αλλάζετε το όνομα του Ριζά Βουρουσκάν, ν’ αλλάξετε και το όνομα του Ντενκτάς. Να αλλάξετε και το πρόσωπο και το όνομα του δρα Κιουτσιούκ».

Χαρακτήρισε δε το πρώτο επεισόδιο της σειράς «ένα πραγματικό φιάσκο». Ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ είπε ότι ο πατέρας του, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι οι Εγγλέζοι θα φύγουν από το νησί, ήταν υπέρ του να δοθεί η Κύπρος πίσω στην Τουρκία. Ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, πρόσθεσε, του είπε ότι «δεν υπάρχει υπόθεση Κύπρος για μας» και δεν δεχόταν η Τουρκία να πάρει πίσω την Κύπρο. Για μήνες, πρόσθεσε, ο δρ Κιουτσιούκ έμεινε στην Τουρκία, ωστόσο ούτε ραντεβού δεν μπόρεσε να πάρει από τους Τούρκους αρμοδίους τότε (ΣΣ: εννοεί την περίοδο της ΕΟΚΑ). Υπενθύμισε δε ότι μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνα, και με την στήριξη του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Χουριέτ, Σεντάντ Σιμαβί, με την εμπλοκή και του Αντνάν Μεντερές, η Τουρκία «άρχισε την υπόθεση της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για δεξίωση σειράς «Κάποτε στην Κύπρο»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα