Επιφυλάξεις Βαρσοβίας-Βουδαπέστης για προτάσεις Μακρόν

Οι συντηρητικοί ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας χαιρέτισαν τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, αλλά εξέφρασαν και τις διαφωνίες τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη σε εφημερίδες των 28 χωρών μελών της ΕΕ και απευθυνόταν προς τους πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου ο Μακρόν κάλεσε σε μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση» και έκανε μια σειρά προτάσεων για την ΕΕ από την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι τη δημιουργία μιας τράπεζας

για το Κλίμα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

Ωστόσο στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε και για τον εθνικισμό, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εθνικιστές που δεν έχουν λύσεις να εκμεταλλεύονται την οργή του λαού».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει μόνο τις προτάσεις του Μακρόν που είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Αυτές δεν περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου στους ομίλους του Διαδικτύου και μέτρα για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, εξήγησε ο Μοραβιέσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News χθες Τρίτη το βράδυ, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του ο Ζόλταν Κόβατς, ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, έγραψε στο Twitter ότι η πρωτοβουλία του Μακρόν «μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας σοβαρής συζήτησης στην Ευρώπη».

«Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε, όμως πρόσθεσε ότι «στις λεπτομέρειες φυσικά έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Ο Κόβατς δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, όμως η Βουδαπέστη είναι αντίθετη στο να ενισχυθούν οι κοινές προσπάθειες για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς ο Ορμπάν επιμένει ότι αυτό είναι αποκλειστικό ζήτημα κάθε κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα