Επενδυτές και τεχνικοί από Σεϋχέλλες εκπαιδεύονται Κύπρο για υδατοκαλλιέργιες

Οι τεχνικοί υδατοκαλλιέργειας και οι επιχειρήσεις των Σεϋχελλών που επενδύουν στον τομέα στο νησιωτικό κράτος επωφελούνται από ευκαιρίες κατάρτισης στην Κύπρο, σύμφωνα με αξιωματούχο της αλιείας.

Δώδεκα συμμετέχοντες - έξι τεχνικοί υδατοκαλλιέργειας από την Αρχή Αλιείας των Σεϋχελλών (SFA) και έξι υποψήφιοι από τον ιδιωτικό τομέα - συμμετέχουν στην εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο

επικεφαλής του τμήματος υδατοκαλλιέργειας της SFA, Aubrey Lesperance, είπε στο SNA ότι στόχος της εκπαίδευσης είναι να υπάρξει ένα εργατικό δυναμικό υδατοκαλλιέργειας που θα καθοδηγείται από τις Σεϋχελλές και να μειώσει την ποσότητα της ξένης εργασίας.

Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται σε ένα αγρόκτημα που ονομάζεται Kimagro, που αναφέρεται επίσης και ως Levantina's Farm, στη Λεμεσό της Κύπρου. Η φάρμα έχει πάνω από 40 κλουβιά απλωμένα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, παράγοντας κυρίως ευρωπαϊκό λαβράκι και τσιπούρα.

Το αγρόκτημα Kimagro παρέχει την εκπαίδευση στην SFA δωρεάν, ενώ άλλες σχετικές δαπάνες καλύπτονται από την αρχή μέσω του προγράμματος SWIOFish3, ενός μακροπρόθεσμου περιφερειακού προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη θαλάσσια αλιεία.

Ο Lesperance είπε ότι οι Σεϋχέλλες και η Κύπρος αποτελούν μέρος της ίδιας ομάδας του Commonwealth Blue Charter που ονομάζεται Ομάδα Δράσης Αειφόρου Υδατοκαλλιέργειας . Η Κύπρος προεδρεύει της επιτροπής και φιλοξένησε μέλη στις αρχές του 2020 για την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης.

Η Κύπρος έχει πολλά κοινά με τις Σεϋχέλλες, καθώς είναι ένα σχετικά μικρό νησιωτικό κράτος και έχει μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. 

Εκτός από τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ψαριών που λειτουργούν στην Κύπρο, υπάρχουν επίσης δύο κρατικοί σταθμοί έρευνας υδατοκαλλιέργειας , ο ένας για θαλάσσια είδη και ο άλλος για είδη γλυκού νερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα