ΔΗΠΑ: Καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας

Με αφορμή την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν εξέδωσε ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, προς τον αδελφό Αρμενικό Λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Συμπληρώνονται   σήμερα 108 χρόνια από την έναρξη της Αρμενικής

Γενοκτονίας, της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Η 24η Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας, έχει περάσει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς μεταξύ 1915-1923 η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε ένα ασύλληπτο έγκλημα.

Τιμάται η μνήμη 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν ή απελάθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ στη Συρία, ενώ περίπου 800 χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Σκοπός των Οθωμανών ήταν  να «εξαφανίσουν» τους Αρμενίους με μόνο λόγο την εθνική τους καταγωγή και τη θρησκευτική χριστιανική πίστη.
Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Η Κύπρος αναγνώρισε πρώτη στην Ευρώπη την Αρμενική Γενοκτονία και δεύτερη στο κόσμο. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από σειρά κοινοβουλίων ανά τον κόσμο και διεθνείς οργανισμούς, με πιο πρόσφατη την αναγνώριση από τις ΗΠΑ. Η ατιμωρησία, ωστόσο, του θύτη έχει ως αποτέλεσμα και σήμερα να ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την εθνοκάθαρση των Αρμενίων από το Αρτσάχ.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τιμά τους ήρωες, τιμά όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, που υπέστησαν τα πάνδεινα. Τιμά τις γενεές των γενεών των Αρμενίων -είτε βρίσκονται στην Αρμενία, είτε στη διασπορά- που κράτησαν το μήνυμα του αγώνα και της πίστης.

Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, προς τον αδελφό Αρμενικό Λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για την Τουρκία ευκαιρία για συμμόρφωση της προς το Διεθνές Δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες, και την εγκατάλειψη των άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα