Επεκτείνεται η αβεβαιότητα στο Κυπριακό μετά την Ν. Υόρκη (vid)

Το απόφθεγμα της 20λεπτης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίζεται σε δυο ενότητες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, στην Νέα Υόρκη, Χρίστος Χαραλάμπους, η πρώτη ενότητα αφορά ότι επεκτείνεται η αβεβαιότητα στο Κυπριακό καθώς δεν έχουμε αποφάσεις στο πως θα οδηγηθούν τα πράγματα

από εδώ και μπρος.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στην πρόταση της Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκουτέρες ήταν αρκετά διστακτικός να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα πάμε παρακάτω.

Εξού και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προφορική πρόταση όπως συνεχιστεί μια διερευνητική διπλωματία από τα Ηνωμένα Έθνη με ένα ειδικό απεσταλμένο με την μορφή του shuttle diplomacy (διπλωματία του πήγαινε – έλα).

Η διαφορά θα είναι ότι αυτή την φορά η ειδική απεσταλμένη που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο δεν θα ακούει μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά θα καταθέτει και απόψεις στα φλέγοντα θέματα.

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν τοποθετήθηκε και αρκέστηκε στο να ακούσει τις θέσεις της Λευκωσίας και τις εισηγήσεις της.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν διστακτικός χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του. Αρκέστηκε μόνο να πει πως όταν ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με όλους του εμπλεκόμενους (υπενθυμίζεται ότι στις 2:40 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου) και αφού λάβει την έκθεση της κυρίας Λουτ, τότε, θα λάβει τις τελικές τους αποφάσεις.

Η Λευκωσία προσπαθεί παράλληλα να εμπλέξει στην διαδικασία τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτι που δεν κατάφερε στις προηγούμενες Διασκέψεις για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ερωτήθηκε και για το ζήτημα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.

Ο ίδιος, εμφανίστηκε αρκετά έντονος στην τοποθέτηση του επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της πλευράς μας να ανοίξουν νέα οδοφράγματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι υπάρχει σαφέστατη παραβίαση των συμφωνηθέντων αναφορικά με το οδόφραγμα Κερύνειας αφού ήταν όρος από την πλευρά μας να μετακινηθεί το στρατιωτικό φυλάκιο κάτι το οποίο δεν γίνεται και ούτε υπάρχει πρόθεση να γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα