Επαφές Φωτίου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα Διασποράς της Αρμενίας Zareh Sinanyan, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Διασποράς Σερβίας, Nemanja Starović.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά την συνάντησή του με τον κ. Sinanyan συζητήθηκαν θέματα που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας για θέματα Διασποράς. Επίσης, δρομολογήθηκε μεγάλη έκθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και θα παρουσιάζει τις τρεις μεγάλες τραγωδίες: την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την Γενοκτονία των Αρμενίων και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τέλος, συζητήθηκε η εξεύρεση τρόπων ώστε οι οργανώσεις της Διασποράς των δύο χωρών, κυρίως σε Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία, να ενθαρρυνθούν για να φέρουν πιο κοντά τις νεολαίες.

Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Διασποράς Σερβίας Nemanja Starović, ο κ. Φωτίου συζήτησε θέματα που αφορούν το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διασπορά που υπέγραψαν οι δυο χώρες, μεταξύ άλλων, την διοργάνωση πολιτιστικής δράσης στην Κύπρο και την προσφορά της τεχνογνωσίας της Κύπρου για καλύτερη οργάνωση της Διασποράς της Σερβίας. Ο κ. Φωτίου προσκάλεσε τον κ. Starović στην Κύπρο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Κατά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, συμφωνήθηκε, στην παρουσία της Άντρης Προδρόμου η οποία εκπροσωπούσε τη νεολαία του ΚΕΒΕ, καθώς και του Παναγιώτη Παπαφιλίππου, η αξιοποίηση των νέων της Διασποράς ηλικίας κάτω των 40. Προς τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη Λευκωσία και μια στην Αθήνα.

Επίσης, συζητήθηκαν κοινές ενέργειες όσον αφορά τις χώρες όπου έχουμε κοινές οργανώσεις, και θέματα που αφορούν τα σχολεία, την παιδεία και εκπαίδευση της ομογένειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επαφές Φωτίου, Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων, Διασποράς,epafes fotiou, pagkosmiou synedriou kyprion, diasporas