Έντονο διάβημα ελληνικού ΥΠΕΞ για πτήσεις τουρκικών μαχητικών

Ως πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τις πτήσεις δύο τουρκικών μαχητικών, σήμερα, τα οποία προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Καταδικάζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα,

ενώ δόθηκαν και οδηγίες για ενημέρωση των εταίρων της Ελλάδας, καθώς και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: T/ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κι εμείς απαντήσαμε

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων», αναφέρει η  ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται, η «ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» και «εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας», υπογραμμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατόπιν εντολής του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη».

«Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έντονο, ΥΠΕΞ,entono, ypex