«Έπεσε» το Αζοφστάλ - Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο εκκενώθηκε πλήρως

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως παραδόθηκαν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.

«Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν σήμερα και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.

Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων

σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε την Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν την μάχη.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Αγωνία για την τύχη των μαχητών του Azovstal

Αβέβαιη είναι, προς το παρόν, η τύχη των παραδοθέντων, με την Μόσχα να αναφέρει ότι 900 εξ αυτών έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης σε ρωσοκρατούμενα εδάφη.

Η τελική έκβαση της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτή, καθώς δεν είναι σαφές ποια μοίρα περιμένει τους Ουκρανούς μαχητές που κατέθεσαν τα όπλα, αφού αντιστέκονταν επί σχεδόν τρεις μήνες στις στοές και τα υπόγεια καταφύγια της χαλυβουργίας.

Η Ουκρανία επιδιώκει να εξασφαλίσει ανταλλαγή αιχμαλώτων, εντούτοις δεν διαφαίνεται σχετική ρωσική πρόθεση. Κατά την Μόσχα, 900 εκ των μαχητών έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης σε περιοχή που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους» είπε ο ίδιος μιλώντας στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live.

Σχετικά με όσους παραδόθηκαν ο Πουσίλιν είπε ότι οι τραυματίες έλαβαν ιατρική φροντίδα, ενώ εκείνοι που ήταν καλά στην υγεία τους οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης.

To ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δημοσιεύσει επίσης βίντεο, στο όπως όπως αναφέρει εικονίζονται τραυματίες Ουκρανοί μαχητές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διάσωσή τους. Ουκρανός στρατηγός αρκέστηκε να αναφέρει την Πέμπτη πως «η απομάκρυνση των ηρώων-μαχητών μας συνεχίζεται».

«Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. «Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία» επισήμανε.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πολλοί από τους υπερασπιστές του Azovstal ανήκουν στο Τάγμα Αζόφ, που η Μόσχα αποκαλεί ναζί και λέει πως πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου. Η Ουκρανία τους αποκαλεί εθνικούς ήρωες.

Διαβάστε ακόμη: 

Συγγενείς των μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ αγωνιούν για την τύχη τους

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο στην ανατολική Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/In.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Αζοφστάλ,rosia, azofstal