Ενθουσιασμένοι οι Κούρδοι, ανησυχούν οι γείτονες

Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί στο Ερμπίλ (πρωτεύουσα Κούρδων στο Ιράκ), λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ενδεχομένως να επιφέρει την απόσχιση του Ιρακινού Κουρδιστάν. Με προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις η Τουρκία, το Ιράν και το Ιρακ, που απειλούν με αντίμετρα και κυρώσεις. Την ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης

του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από Συνεδρία που έγινε τα ξημερώματα, σημειώνει πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να εμποδίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η οικειοθελής και ασφαλής επιστροφή των τριών και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στις εστίες τους.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του Ιράκ και κάλεσαν σε επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν εντός των ορίων του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου και συμβιβασμών, που θα υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα.

Ο ΟΗΕ πρότεινε να συναφθεί μέσα σε τρεις μήνες μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη για το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής, υπό τον όρο το Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, προβλέπεται να διεξαχθεί καθώς οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες οι κουρδικές δυνάμεις διαδραματίζουν ρόλο κεφαλαιώδους σημασίας, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά της λέξης ανεξαρτησία.

Εκλογές στη Συρία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παρά τη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας για το επερχόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, σήμερα προσέρχονται στις κάλπες οι Κούρδοι της Συρίας για τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν. Οι Κούρδοι, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να κερδίσουν ακόμα και εδάφη περιοχών που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Ο κ. Ερντογάν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, προειδοποίησε εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η απόφασή τους, την άνοιξη, να παράσχουν όπλα στους Κούρδους αντάρτες που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μπορεί εν τέλει να βλάψει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.

Η Ελλάδα παρών στο Ερμπίλ

Πάντως, αν ο διεθνής παράγοντας ασκεί πιέσεις πιέσεων για αναβολή ή και ματαίωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ, η Ελλάδα φαίνεται ότι προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την είδηση που μεταδίδει το kurdistan24.net, ο Έλληνας Πρέσβης στο Ιράκ, Διονύσιος Κυβέτος, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ερμπίλ και ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το γραφείο της στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Ενάντια στην ανεξαρτησία των Κούρδων είναι -τουλάχιστον δημόσια- και οι ΗΠΑ, αφού δεν θέλουν να αποδυναμωθεί το Ιράκ – ένας από τους βασικούς συμμάχους στην καταπολέμηση του Iσλαμικού Κράτους. Η μόνη χώρα που έχει ψηφίσει δημοσίως για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος κατά την προετοιμασία του προβλεπόμενου δημοψηφίσματος είναι το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα