Ενίσχυση της προδημοτικής εκπαίδευσης και νέες επαγγελματικές προοπτικές

Η απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στην προδημοτική εκπαίδευση δίνει νέα δυναμική στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά και ως αποτέλεσμα αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για νηπιαγωγούς.

Ταυτόχρονα η επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Δημόσιου Νηπιαγωγείου, και η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες ως αποτέλεσμα των αλλαγών που βιώνουμε στη σύγχρονη κοινωνία της Κύπρου,

ανοίγουν νέες προοπτικές και δίνουν νέα ώθηση στο επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού προδημοτικής εκπαίδευσης.

«Είναι σημαντικό οι νέοι και νέες εκπαιδευτικοί να προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επάξια στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν», αναφέρει η Δρ Χρύσα Νίτσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και συντονίστρια του Προγράμματος Προδημοτικής Εκπαίδευσης. «Η διαμόρφωση των πολιτών του αύριο δεν είναι απλή υπόθεση. Γι’ αυτό φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε και να αναθεωρούμε τα προγράμματα σπουδών μας και να ακολουθούμε τις αλλαγές στην κοινωνία, προετοιμάζοντας ανάλογα και τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας».

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, οι απόφοιτοι/ες του Προγράμματος Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick θα έχουν όλα τα προσόντα για να παρακαθίσουν και να πετύχουν στις εξετάσεις για διορισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση. Θα μπορούν, επιπλέον, να εργαστούν σε δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σε σχολεία που υπάγονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ή ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σε διάφορες εκπαιδευτικές δομές.

«Καθώς η προδημοτική εκπαίδευση ενισχύεται, διευρύνεται και ο εκπαιδευτικός μας ρόλος», σχολιάζει ακόμη η Δρ Νίτσιου. «Παρέχουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας πολύπλευρη κατάρτιση ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές μεθόδους, φροντίζοντας για τις ανάγκες και τον τρόπο μάθησης κάθε παιδιού ξεχωριστά».

Το Πρόγραμμα Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρεται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος είναι η πρακτική άσκηση σε νηπιαγωγεία κατά την οποία οι φοιτητές/τριες αποκτούν σχολική εμπειρία και αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να είναι έτοιμοι/ες για την άμεση εργοδότησή τους. Το Πρόγραμμα  επενδύει στις πιο σύγχρονες αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης με σκοπό τη μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και σε καινοτόμες διδακτικές μεθόδους. Επιπλέον, πέρα από τις παιδαγωγικές αρχές και γνώσεις, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποκτούν τεχνικές και δεξιότητες τέχνης, κουκλοθέατρου, επιστήμης, μουσικής, θεάτρου, ρομποτικής, λογοτεχνίας και πληροφορικής σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλετε email στο [email protected] ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα