Ενημέρωσε για πενταμερή ο Έιντε

Το παρασκήνιο με τις Βρυξέλλες μετά την τριμερή
Ισχυρίστηκε ότι ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος και ότι άλλα λένε μέσα στην αίθουσα οι ηγέτες και άλλα έξω, ενώ η Κυβέρνηση ανέφερε ότι καμιά σχετική δέσμευση δεν είχε αναληφθεί

Καθόλου τυχαία δεν ήταν όσα είπε μετά την τριμερή στη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν

Μπαρθ Έιντε, ότι δηλαδή έπεσε «θύμα εξαπάτησης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο, πριν από την τριμερή, ο κ. Έιντε είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες και δη συνεργάτες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι στη Νέα Υόρκη θα αποφασιζόταν η σύγκληση πενταμερούς.

Προβληματισμός των τεχνοκρατών
Η πληροφορία αυτή είχε ανακοινωθεί σε στενό κύκλο τεχνοκρατών που ασχολούνται με το Κυπριακό μετά τις εντατικές συνομιλίες του Σεπτεμβρίου. Είχε, μάλιστα, προβληθεί ο ισχυρισμός ότι ήταν ενήμερος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το γεγονός προκάλεσε τον προβληματισμό ομάδας τεχνοκρατών, οι οποίοι προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι οι εντατικές του Σεπτεμβρίου δεν είχαν πάει τόσο καλά, ώστε οι δυο πλευρές να είναι σε ακτίνα λύσης.

Τότε τους επισημάνθηκε ότι θα συζητούνταν τα εκκρεμούντα θέματα σε μια πενταμερή ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και ότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να τελειώσει ώς τον Δεκέμβριο και για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν ήταν δυνατό, θα έπρεπε να τετραγωνίσει ακόμη και τον κύκλο.

Πρακτικά προβλήματα
Ελέχθη μάλιστα από τεχνοκράτες, οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, ότι υπήρχαν πρακτικά προβλήματα, από την οικονομία ώς τα θέματα της ασφάλειας, το κόστος της λύσης και την εξεύρεση των πόρων για την κάλυψή της, που δεν δικαιολογούσαν την πενταμερή. Η απάντηση ήταν ότι, «αυτά μας τονίστηκαν από ενημέρωση που είχαμε», καθώς και ότι «άλλα λένε οι δυο ηγέτες μεταξύ τους και άλλα έξω από την αίθουσα».

Άγνοια από Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση τότε, όταν έφτασαν κοντά της οι πληροφορίες, δήλωσε άγνοια, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος δεν είχε αναλάβει καμιά δέσμευση για διεθνή διάσκεψη, πόσω μάλλον για πενταμερή μετά την τριμερή. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά κατά την οποία ο κ. Έιντε επιχείρησε να δημιουργήσει υπέρμετρο θετικό κλίμα και να ασκηθούν πιέσεις επί του Προέδρου, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο. Είχε ξανασυμβεί πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι η λύση θα ερχόταν ώς τον Δεκέμβριο του 2015 και είχε καθορίσει ως ημέρα των δημοψηφισμάτων την 26η Μαρτίου.

Πριν από το Νταβός
Πριν από το Νταβός, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε στην ΕΕ, είχε προσωπικά ενημερώσει του ομολόγους του για την πορεία των συνομιλιών και τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατό να εξευρεθεί λύση μέχρι την άνοιξη του 2016. Είχε, μάλιστα, αναγκαστεί να παρέμβει ώστε ο κ. Έιντε να μην εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμα Μπροκ, τον οποίο είχε πείσει ότι έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών, αφού η λύση ήταν κοντά. Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη στάση του κ. Έιντε, θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εσφαλμένες εντυπώσεις που δεν θα βοηθούσαν τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα