Ενιαίος φόρος με μειωμένο συντελεστή

Απλοποιείται το σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας με πρόταση Χ. Γεωργιάδη
Σε ποσοστό 0,5‰ θα υπολογίζεται από τούδε και στο εξής ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, διατηρούνται τα ποσοστά εκπτώσεων 20% και 17,5%, ενώ φορολογίες ύψους μέχρι €25 δεν θα απαιτούνται ούτε θα καταβάλλονται

Από τα λόγια στις πράξεις σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας προχώρησε χθες η Κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη

Γεωργιάδη για τη φορολογική μεταρρύθμιση του πλαισίου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Επί της ουσίας με την πρόταση, οι δύο φορολογίες για τα ακίνητα -κρατική και τοπικής αυτοδιοίκησης- ενοποιούνται, ενώ μειώνεται σημαντικά και ο συντελεστής φορολόγησης, κάτι που ισοδυναμεί με ουσιαστική ανακούφιση για τις τσέπες των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αποφάσεις
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η φιλοσοφία του προτεινόμενου πλαισίου μεταρρύθμισης της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας περιστρέφεται γύρω από τον καθορισμό μιας μόνο φορολογίας με χαμηλό ενιαίο φορολογικό συντελεστή, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την καθιέρωση ενός λιγότερου στρεβλωτικού, απλοποιημένου και πιο αναπτυξιακού συστήματος φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, και την ενθάρρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Με την παρούσα πρόταση προτείνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
1.Επιβολή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στη βάση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης της τάξης του 0,5‰, αντί 1,0‰ που είχε αρχικά προταθεί, επί των τιμών της τελευταίας γενικής εκτίμησης που διενεργείται σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο.

2.Διατήρηση των ποσοστών έκπτωσης ύψους 20% για έγκαιρη ηλεκτρονική πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μέσω διαδικτύου ή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και έκπτωση ύψους 17,5% για έγκαιρη πληρωμή στα ταμεία του Τμήματος Φορολογίας.

3.Φορολογίες ύψους μέχρι €25 ανά ιδιοκτήτη που προκύπτουν από την ενιαία φορολόγηση, δεν θα απαιτούνται ούτε θα καταβάλλονται. Η συγκεκριμένη ρύθμιση απαλλάσσει πλήρως περίπου το 19% των ιδιοκτητών.

4.Πλήρης κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Τέλους που επιβάλλεται σε επίπεδο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως είχε αρχικά προταθεί.

5.Μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων. Πρόκειται για μονιμοποίηση της ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί με προσωρινή ισχύ μέχρι την 31/12/2016 και η οποία αναμένεται να συνεχίσει να συμβάλλει στη μείωση του όγκου των μη εκδομένων τίτλων από τους ιδιοκτήτες, καθώς και του όγκου των συσσωρευμένων τίτλων που δεν έχουν παραληφθεί από τους αγοραστές ακίνητης περιουσίας.

6.Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19% στις αγοραπωλησίες «γηπέδων προς οικοδόμηση».

Σε τι αποσκοπούν
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και ειδικά η κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Τέλους που επιβάλλεται σε επίπεδο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η μονιμοποίηση της μείωσης των μεταβιβαστικών τελών στο 50%, αποσκοπούν στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους επί των συναλλαγών και κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και της απλοποίησης του όλου πλαισίου, εφόσον αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού άχθους και του κόστους συμμόρφωσης των πολιτών.

Η επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, επίσης προκρίνεται στο πλαίσιο της ελάφρυνσης και απλοποίησης του όλου συστήματος, αλλά και λόγω του ότι θεωρείται πιο δίκαιος και περιορίζει τις στρεβλώσεις. Οι κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές στα ακίνητα αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν κίνητρα για φοροαποφυγή και αντικίνητρα για επενδύσεις.

Όσον αφορά την πρόταση για επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19%, αυτό προκύπτει λόγω εναρμόνισής μας με το κοινοτικό κεκτημένο. Συγκεκριμένα, η επιβολή ΦΠΑ σε αγοραπωλησίες οικοδομήσιμης γης θα έπρεπε να ετίθεντο σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σειρά επιστολών της, προειδοποίησε τις κυπριακές Αρχές ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο», επισημαίνεται περαιτέρω.

Οι πυλώνες
Παράλληλα, η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση της ακίνητης περιουσίας περιστρέφεται γύρω από τους πιο κάτω πυλώνες:

*Ενοποίηση της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας που επιβάλλεται σε επίπεδο Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, με αυτή που επιβάλλεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, επιτρέποντας έτσι την εισαγωγή ενός μειωμένου ενιαίου Συντελεστή (flat rate) φορολόγησης της τάξης του 0,5‰ επί των τιμών της εκάστοτε τελευταίας γενικής εκτίμησης που διενεργείται σύμφωνα με τον περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου δηλαδή την 1.1.2013.

*Την ανάθεση του ενιαίου μηχανισμού επιβολής/είσπραξης της φορολογίας στο Τμήμα Φορολογίας. Η επιλογή αυτή έχει εξεταστεί και φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη ευκολία υλοποίησης, χαμηλότερο κόστος υλοποίησης, αμεσότερη κάλυψη ανάγκης είσπραξης κοινοτικών τελών και εμπειρία Τμήματος Φορολογίας στην είσπραξη σημαντικών οφειλών.

*Από τις συνολικές εισπράξεις που προκύπτουν από την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, θα μεταφέρεται προς όφελος των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ποσό, με σκοπό την πλήρη κάλυψη της απώλειας των εσόδων από το Δημοτικό και Κοινοτικό Τέλος.

Οι επιπτώσεις
Βάσει, εξάλλου, της πρότασης, η μείωση των εσόδων από την επιβολή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ύψους 0,5‰ σε περιουσίες με αξίες του 1.1.2013 και την κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Τέλους ανέρχεται στα €58 εκ. (€45 αντί €103 εκ.). Η δε επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες «γηπέδων προς οικοδόμηση» υπολογίζεται να αυξήσει τα έσοδα κατά €24 εκ. Συνεπώς, προστίθεται, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις πιο πάνω προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι αρνητικές και υπολογίζονται στα € 34 εκ. ή ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 0,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα