Εγγυήσεις-Ασφάλεια:Aνταπόκριση Τουρκίας -Απομένει ημερομηνία

Το θέμα του χρόνου αποχώρησης του κατοχικού στρατού, το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και μια ενδεχόμενη πραγματοποίηση προπαρασκευαστικής συνάντησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, όπως και τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και τον ρόλο της Ελλάδας στα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016.

Η Ε/κ πλευρά, όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πολυμερή διάσκεψη, αφού προηγηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες στις 26 Οκτωβρίου. «Δηλαδή, να συνεχιστεί η ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων, ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτες και την ίδια στιγμή, να δοθεί ημερομηνία για πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης. Ο στόχος δεν είναι απλώς ο καθορισμός μίας ημερομηνίας. Το σημαντικότερο είναι, όταν φθάσουμε σε αυτήν την ημερομηνία, να υπάρχει η υποδομή από πλευράς προόδου, που να μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή τη θέση είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει σήμερα στον κ. Έιντε. Αυτή τη θέση είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε έως σήμερα και αυτήν είναι που θα εκφράσει στις τηλεφωνικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Εμείς βλέπουμε τη διαδικασία μέσα σε τρία επίπεδα: το πρώτο επίπεδο, είναι τι έγινε στο Mont Pèlerin; Στο Mont Pèlerin δεν καταφέραμε να καταλήξουμε στον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η συμφωνία επί των κριτηρίων, αποτύπωση σε χάρτες και καθορισμός ημερομηνίας. Αυτό ήταν ένα από τα ενδεχόμενα αποτελέσματα. Δεν κατέληξε, συνεχίζουμε. Αυτή είναι η θέση της δικής μας πλευράς. Τα άλλα δύο επίπεδα, που πρέπει να λειτουργούν παράλληλα και είναι πολύ σημαντικά, είναι το δεύτερο, η ανάγκη να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για όλα τα άλλα κεφαλαία και τις εκκρεμότητές τους. Και το τρίτο, είναι εκείνα τα θέματα που δεν άπτονται των συζητήσεων στα έξι κεφάλαια, αλλά είναι παρεμφερή της διαδικασίας όμως είναι πολύ σημαντικά ώστε να επιτύχουμε τον στόχο, που είναι να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο χωρίς κενά και ασάφειες».

Σε ερώτηση κατά πόσον το Εδαφικό μπορεί να μείνει «ανοικτό» και να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε κατηγορηματικός, σημειώνοντας πως τέτοιο θέμα δεν περιλαμβανόταν και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση του Εδαφικού σε μια πολυμερή διάσκεψη.

«Μπορούμε να διερωτηθούμε δημόσια: τι σχέση έχει, για παράδειγμα, η Βρετανία, τι σχέση έχει η Ελλάδα με θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όπως είναι το Εδαφικό, ή η Διακυβέρνηση, ή θέματα ΕΕ; Δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο ή ρόλο σε μία τέτοια συζήτηση και είναι γι’ αυτό που επιμένουμε, και είναι γι’ αυτό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές ότι η ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα προηγηθεί. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση στο Mont Pèlerin σε δύο φάσεις. Ακριβώς γιατί θα συζητείτο επί της ουσίας το Εδαφικό. Ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, υπήρξε πρόοδος, δεν υπήρξε κατάληξη. Άρα, το επόμενο στάδιο είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, αυτή την ουσιαστική συζήτηση επί του Εδαφικού, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει και η διαδικασία.

Δεν υπάρχει από πλευράς μας και το ξεκαθαρίζω, καμία είτε δυσκολία είτε απροθυμία για καθορισμό μιας τέτοιας διάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του. Το σημείο απ’ εκεί που μείναμε στο Mont Pèlerin και πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα καθορίσουν το πότε θα πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη».

Για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως υπάρχουν δύο θέματα. «Από τη μια, εμείς και η ελληνική κυβέρνηση είναι που επιδιώκουμε να ξεκινήσει από τώρα ο διάλογος σε ό,τι αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Σας θυμίζω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει όπως ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, έτσι ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές θετικής κατάληξης σε μια πολυμερή διάσκεψη. Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός, σημειώνουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ανταπόκριση θετική από πλευράς Τουρκίας για να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε θετική κατάληξη στο θέμα.

Σε αυτό το στάδιο είμαστε: υπήρξε τελικά ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας και αναμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία. Αναμένουμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι υποβοηθητική στην όλη διαδικασία. Δεν αναμένουμε ότι θα λυθεί το θέμα με μια προπαρασκευαστική συνάντηση, αλλά είναι σημαντικό να γίνει ώστε να διαφανούν οι ενδείξεις και –μέσα από τη συζήτηση– το πλαίσιο στο οποίο κινείται η τουρκική πλευρά. Η πολυμερής μπορεί να γίνει και αύριο, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όμως; Αποτυχία και κατάρρευση της διαδικασίας. Άρα, εάν θέλουμε να επιτύχει αυτή η διαδικασία, χρειάζεται να εργαστούμε για την κατάλληλη προεργασία που είναι πρόοδος σε όλα τα θέματα που συζητούμε. Διαφορετικά εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης σε σχέση με τον χρόνο αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν γραφτεί ως θέσεις της ε/κ πλευράς σε σχέση με το θέμα, δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση στη θέση με την οποία η Κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα.

«Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα και ξεκάθαρη είναι και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, να υπάρχει παραμονή ξένων στρατευμάτων. Και το ξεκαθαρίζω: όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί και μεταφραστεί και παρουσιαστεί ως θέσεις της δικής μας πλευράς, δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση στη θέση με την οποία προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν των 40 χιλιάδων στρατού κατοχής και σχετικού εξοπλισμού, δεν μπορούν να αποχωρήσουν μέσα σε μία ημέρα. Και προσέξτε τη λέξη που χρησιμοποιώ: σε μία ημέρα. Δεν μιλώ την πρώτη μέρα. Διότι έγιναν ερμηνείες διαφορετικές. Δεν μπορούν μέσα σε μία ημέρα να αποχωρήσουν όλοι αυτοί. Και η αναφορά μου είναι ξεκάθαρη: δεν μιλάμε για την πρώτη ημέρα».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «θα αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κατοχικού στρατού και αυτό είναι καταγεγραμμένο πολύ συγκεκριμένα στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση, η οποία αυτή τη στιγμή που συζητούμε είναι η μόνη που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Άλλο σημείο, σημαντικό, είναι ποιος διασφαλίζει αυτή την αποχώρηση και ως θέμα μας απασχολεί και μας προβληματίζει. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που θεωρούμε ότι ο διεθνής παράγοντας, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, στην απάντηση των όποιων ανησυχιών υπάρχουν σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι η δημόσια επίθεση που δέχθηκε «ξεκίνησε όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να πάει να συζητήσει το Εδαφικό στην Ελβετία», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα λόγο, δεν εκφράζει καν άποψη στα θέματα που άπτονται των πέντε κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Η προσπάθεια διασύνδεσης της συζήτησης του Εδαφικού με την Ασφάλεια σε ένα πλαίσιο μιας τετραμερούς διάσκεψης, η παρουσία της ΕλλάδαςΚύπρου και των δύο πλευρών, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για λόγους που προανέφερα: δεν αφορά στην ελληνική κυβέρνηση και δεν εμπλέκεται. Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή από πλευράς Ελλάδος στα πέντε κεφάλαια που αφορούν στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα